Pažin: ASK u dosadašnjem radu pokazala rezultate koji obećavaju
Foto: Gov.me

Može da pruži doprinos naporima države u ovoj oblasti

Pažin: ASK u dosadašnjem radu pokazala rezultate koji obećavaju

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin otvorio je danas svečanost Agencije za spječavanje korupcije kojom je obilježen početak implementacije projektnih aktivnosti u okviru IPA 2014 tvining projekta „Podrška implemenaciji mjera integriteta“, a koja je organizovana u partnerstvu sa Nacionalnom agencijom za suzbijanje korupcije (ANAC) Republike Italije.

Otvarajući događaj  Pažin je izrazio nadu da će aktivnosti u okviru ovog projekta i postignuti rezultati imati svoj vidjljiv uticaj, imajući u vidu oblasti koje će biti tretirane projektom.

"Posebno je značajan uticaj koji će projektovane mjere imati, kako u odnosu na jačanje sistema integriteta u javnom sektoru, tako i u pravcu povećanja povjerenja građana u sistem zaštite zviždača. Takođe, značajni su napori koji će biti uloženi i kroz realizaciju ovog projekta u pravcu obuke lica koja će jačati kapacitete za unaprjeđenje i sprovođenje planova integriteta u javnoj upravi. Kod ovakvih aktivnosti od ključnog značaja je održavanje kvalitetne saradnje i povjerenja između Agencije i ostalih institucija, te će ovaj projekat rezultirati pronalaženje novih nivoa i oblika zajedničkog djelovanja", istako je Pažin. 

Osvrćući se na rad Agencije Pažin je naglasio da iza Agencije stoje značajni napori i zalaganja zaposlenih, kao i da je pokazala rezultate koji obećavaju i time je potvrđena opravdanost opredjeljenja za njeno osnivanje.

"Agencija može kroz dalji proaktivni pristup u ispunjavanju nadležnosti pružiti svoj doprinost naporima države u ovoj oblasti", uvjeren je Pažin. 

Pažin je podsjetio da je Crna Gora svoje namjere za jasnu borbu protiv korupcije pokazala i kroz uspostavljanje Specijalnog državnog tužilaštva, koje uz Agenciju čini dvije nove, čvrste karike za još jače suočavanje sa ovim društvenim problemom.

"Uz podršku Uprave policije i drugih resornih organa za sprovođenje zakona, sudskoj vlasti se olakšava posao u donošenju odluka protiv lica osumnjičenih za ova krivična ili prekršajna djela. Uz navedeni institucionalni aspekt, pun doprinos je dat i kroz jačanje pravnog sistema za borbu protiv korupcije, na bazi čega već Crna Gora bilježi adekvatan bilans ostvarenih rezultata. Sve navedeno je sprovođeno i sprovodi se uz koordinaciju resornih institucija i ispunjavanje obaveza utvrđenih strateškim dokumentima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, te Operativni dokument za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, kao aneksa Akcionog plana za Poglavlje 23", kazao je on.

Reforme koje Crna Gora sprovodi u oblasti sprječavanja korupcije nijesu nove, niti Crnoj Gori, niti bilo kojoj državi koja počiva na principima savremene demokratije. U pitanju je jedna od onih reformi koja u punom smislu označava proces koji završetkom jedne faze otvara nove izazove i zahtijeva nova rješenja, te kao takva nikada ne može i ne smije biti proglašena završenom, istakao je Pažin. 

“S druge strane, integritet je prezumptivna karakteristika svakog pojedinca koji želi da djeluje u javnom interesu. Integritet predstavlja još jedan od važnih mehanizama za obezbijeđivanje transparentne i etične javne uprave, zato vjerujem da svi u svom moralnom i profesionalnom kodu možemo imati uvriježen stav da korupcija nipošto nije rješenje, već problem. Svakom pojedincu kojem se moralna vertikala ne zasniva na takvom sistemu, ne smije biti mjesto u javnom sektoru Crne Gore”, zaključio je potpredsjednik Pažin. 

Kao dio predpristupne pomoći Evropske unije Crnoj Gori, projekat „Podrška implemenaciji mjera integriteta“ ima za cilj da unaprijedi sistem integriteta i učvrsti antikorupcijske mehanizme u javnom sektoru u Crnoj Gori, kao i da osnaži kapacitete Agencije za spječavanje korupcije za koordinaciju, nadzor i sprovođenje navedenih mehanizama, sa posebnim akcentom na planove integriteta, zaštitu zviždača i lobiranje u javnom sektoru Crne Gore. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.