Bjelopoljka pobijedila na Međunarodnom Puškinskom konkursu u Moskvi
Irena Madžgalj, Foto:Privatna arhiva

Irena Madžgalj opet najbolja iz ruskog

Bjelopoljka pobijedila na Međunarodnom Puškinskom konkursu u Moskvi

Irena Madžgalj, učenica prvog razreda JU Srednje stručne škole u Bijelom Polju pobijedila je na VII Međunarodnom Puškinskom konkursu iz ruskog jezika u Moskvi.

Konkurs je posvećen Aleksandru S. Puškinu, velikom ruskom književniku i njegovom stvaralaštvu. Organizator  VII Međunarodnog Puškinskog konkursa bio je Državni Insitut ruskog jezika u Moskvi ''A.S. Puškin''.

Konkurs je trajao od početka aprila do 22.maja, a 16.juna učesnici su bili obavješteni o rezultatima konkursa. Pravo učešća imali su đaci osnovnih i srednjih škola, studenti iz cijelog svijeta, kao i svi oni koje spaja ljubav prema Puškinu i ruskoj književnosti . Konkurs je organizovan u nekoliko kategorija a Irena je u velikoj konkurenciji uspjela da osvoji diplomu pobjednika.

''Za konkurs sam saznala preko stranice Insituta ruskog jezika u Moskvi, koju već duže vrijeme pratim. Mnogo sam se obradovala jer sam ja veliki ljubitelj Puškina i sa zadovoljstvom čitam njegova djela, koja ne da su poznata samo u Rusiji, već u cijelom svijetu.  Smatram da je ovaj konkurs bio prava prilika da iskažem svoju ogromnu ljubav prema ruskom jeziku i ruskoj književnosti i da na neki način dokažem koliko je ruska književnost bitna i značajna.", ističe Irena u izjavi dostavljenoj Kodexu.

Takmičari su svoje radove mogli dostaviti u različitim oblicima – pjesma, video, esej, stihovi, slika itd. Irena je  za ovu priliku snimila video.

''Moja tema je bila ''Učim ruski jezik, zato što je to jezik Puškina''. Ova tema je zaista predivna. Odlučila sam da snimim video. Na taj način sam najbolje iskazala svoje emocije i najbolje odgovoriila na zadatu temu. Zadatak učesnika je bio da svoj video objave na neku od društvenih mreža. Ja sam svoj video objavila na svojoj stranici ruske društvene mreže VKontakte. Video sam takođe poslala Insitutu. Zatim sam čekala rezultate. Moram priznati da mi je to najteže palo jer ne volim da čekam rezultate. Što se ovog konkursa tiče, potajno sam se nadala dobrim rezultatima.'', priznaje Irena.

IrenaMadgaljVIIPukinskiKonkurs

Irena Madžgalj, Foto:Privatna arhiva

Na ovom konkursu se takmičilo više od 200 takmičara iz Kine, Japana, Moldavije, Brazila, Kube, Rumunije, Indije, Dominikanske Republike, Sirije, Turske, Gane, Francuske, Koreje, Litvanije, Mongolije i još 35 država iz cijelog svijeta.

''Bila sam presrećna kada sam dobila diplomu pobjednice. Čast mi je bila da predstavljam svoju Srednju stručnu školu, svoj grad, kao i državu na ovako značajnom konkursu. Moram priznati da mi ova diploma zaista mnogo znači. Na neki način, ovo je dokaz mog truda i rada, kao i velike ljubavi prema najljepšem jeziku na svijetu. Spremanje za ovaj konkurs mi nije teško palo, jer grabim svaki slobodni trenutak da zavirim u taj predivni svijet ruske književnoati, da pročitam nešto na ruskom, da naučim neke stihove, pročitam neku knjigu. To je najbolji način da se upoznam sa ruskom kulturom i steknem nova znanja.'', kaže Irena.

Osnovni ciljevi ovog konkursa su promocija ruskog jezika, ruske kulture i obrazovanja na ruskom, kako u Rusiji, tako i u drugim državama u svijetu.

''Ovom prilikom se zahvaljujem mojoj porodici, JU Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju, razrednoj Snežani Obradović, mentoru Rasimu Kasumovicu, kao i Opštini Bijelo Polje, koji su kao i do sada bili moja najveća podrška.''

Osim Irene, na ovom prestižnom konkursu se takmičio i Novak Madžgalj, Irenin brat, student Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku.

''Moja tema je takođe bila ''Učim ruski jezik, zato što je to jezik Puškina''. Veliki sam ljubitelj ruskog jezika i čast mi je bila da učestvujem. Dugo sam se spremao za ovaj konkurs i mislim da je ovo prava prilika da ljubitelji ruskog jezika širom svijeta pokažu svoje znanje I talenat.''

Novak je pisao esej i dobitnik je diplome učesnika VII Međunarodnog Puškinskog konkursa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.