Pejović: Crna Gora najbliža članstvu EU u regionu
Andrija Pejović

Otvorena 28 od 33 poglavlja

Pejović: Crna Gora najbliža članstvu EU u regionu

Opredjeljenje Vlade je da do kraja svog mandata okonča pristupne pregovore i pripremi državu za članstvo. U tom pravcu ćemo usmjeriti rad cijele državne uprave. Uradićemo sve ono što zavisi od Crne Gore, rekao je ministar za evropske poslove i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

On ističe da je realno očekivati da Crna Gora bude primljena u članstvo u mandatu naredne Evropske komisije.

U intervjuu za Pobjedu ocijenio je da je Crna Gora od svih država regiona najbliža članstvu.

"Tokom pet godina vođenja pristupnih pregovora smo otvorili 28 od 33 poglavlja i na dobrom smo putu da u narednim mjesecima, nakon ispunjavanja i posljednjeg mjerila u poglavlju 8. Konkurencija, uđemo u proces otvaranja i preostalih pet poglavlja. Takođe, nedavnim privremenim zatvaranjem poglavlja 30. Vanjski odnosi, ušli smo u novu fazu procesa pristupanja gdje ćemo se fokusirati na rad na ispunjavanju završnih mjerila i zatvaranju poglavlja, odnosno završetku pregovaračkog procesa. I sam evropski komesar, ali i drugi visoki zvaničnici EU i država članica su više puta izjavili da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja i da je najbliža članstvu. Stoga je realno očekivati da Crna Gora bude primljena u članstvo u mandatu naredne Evropske komisije", rekao je Pejović za Pobjedu.

Na pitanje je li realno da za EU budemo spremni krajem 2019. godine, Pejović kaže da je opredjeljenje Vlade da do kraja svog mandata okonča pristupne pregovore i pripremi državu za članstvo.

"U tom pravcu ćemo usmjeriti sve napore i intenzivirati rad cijele državne uprave. Dakle, uradićemo sve ono što zavisi od Crne Gore, u smislu postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo, što smo projektovali i ključnim strategijskim dokumentom, Programom pristupanja Crne Gore EU kojim smo definisali planove i postavili rokove za završetak usklađivanja domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, i jačanje administrativnih kapaciteta kroz uspostavljanje potrebnih institucija i edukaciju kadra. Kako je ovo ipak proces koji je rezultat odnosa dviju strana kandidata i EU, mnogo zavisi i od Evropske komisije koja ima uticaja i doprinosi ritmu pregovaranja", kazao je Pejović, prenosi Rtcg pisanje Pobjede.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.