Pogledajte ove neobične bijele jagode (VIDEO)
Foto: Screenshot/Youtube

Japanske

Pogledajte ove neobične bijele jagode (VIDEO)

Japan kao i japansko tržište jagoda ima nekoliko vrsta bijelih jagoda, među kojima se ističe skroz bijela i ogormna vrsta jagoda pod nazivom "White Jewel" (u prevodu Bijeli Dragulj) ili "Shiroi Houseki".

Već godinama ove bijele džinovske jagode su ključni dio japanskog tržišta luksuznog voća.

Ujedno ova vrsta bijelih jagoda je najređa, najskuplja ali i dosta veća od bijelih jagoda vrste "pinberry", koje se mogu naći na evropskom tržištu

"Shiroi Houseki" potpuno bijele jagode su stvorene prije četiri godine, od strane Yasuhito Teshima, a njegova farma u japanskoj Saga prefekturi je postala jedina na svijetu koja proizvodi ovaj jedinstveni plod -jagodu.

Teshima tvrdi da je prvo dosta godina ukrštajući različite vrste jagoda te je usavršio tehniku rasta ploda kako bi došao do velike skroz i ekstremno velike bijele jagode koja postaje na kraju ciklusa bijela i iznutra i izvana.

Jedna od tajni za uzgoj jagode "Shiroi Housekil" je smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti, što smanjuje nivo antocijana, prirodne hemikalije koja daje boju voću i povrću. Inače ova jagoda oni koji su je probali kažu da ukus podseća na ukus ananasa.

Samo 10 posto njegovih jagoda ispalo je bijelo, a samo neke od njih su savršeno bijele, a ostale sadrže crvene tačkice.

Kao što možete zamisliti, ovaj novitet od ultra rijetkog voća poptuno bijelih jagoda "Shiroi Houseki" koje se veoma teško proizvode dostiže u Japanu nevjerovatnu cijenu

Ova skroz bijela i džinovska jagoda uzgajivača Yasuhita Teshimae se prodaje po cijeni do 10 dolara ili u vrlo malim paketima za cijenu od 40 američkih dolara.

Zanimljivost dana

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.