Halil dočekao 207. Bajram
Foto: AA

Najbolje je bilo u Titovoj Jugoslaviji

Halil dočekao 207. Bajram

Halil Sarajlić iz Srebrenika najstariji je stanovnik Tuzlanskog kantona. Ima 104 godine, a za sebe kaže da se osjeća kao da mu je 40, samo što više nema "mladalačke sigurnosti" dok se kreće i plaši se da ne padne.

Iako je rijedak slučaj da neko doživi njegove godine, Sarajlića zdravlje odlično služi. Vitalan i naučen na rad, do skoro je cijepao drva, a iako mu to, kaže, ni sada nije teško, sada ih uglavnom samo slaže.

Bez problema je ispostio i protekli Ramazan. Kaže da je počeo postiti s 11 godina, a na pitanje da li mu je, s obzirom na njegove godine i vrućine ovih dana bilo malo teže nego prije, Sarajlić se skoro uvrijedio.

Uz osmijeh, objašnjava da je u svom dugom životu postio i onda kada se bavio teškim poljoprivrednim poslovima. Tada se, kaže, kao niko radovao svakoj kapi vode ili kafe koju voli popiti jednom dnevno.

anadolija9

"Kosio sam i radio, žeo i sve i nije mi bilo teško. A kako će mi sada biti teško, u hladu, ovakva hrana, ovakva postelja? Šta će biti teško? Bezbeli, i ako mi je teško, ne mogu reći. Nije svako jednako. Nekom je i teško", navodi Sarajlić.

Rođen je 2. marta 1914. a upisan je u matičnu knjigu 12. decembra iste godine i taj se datum navodi u njegovim dokumentima. Svijet je ugledao u Babunovićima pored Srebrenika, tačnije u zaseoku Sarajlići, kao srednje od ukupno desetero djece, od kojih danas osim njega niko nije živ.

Nije išao u školu, a život je, prisjeća se, bio veoma težak. Roditelji i djeca bili su više gladni nego siti, a bolji ručak u ovoj 12-članoj porodici teško su mogli priuštiti i za Bajram.

Odrastajući u neimaštini i velikoj oskudici, Sarajlić kaže da kao dijete, razumljivo, nije imao ni bajramsku odjeću. Rijetkost je bila, navodi, da se kupi ili sašije nešto novo, a odjeća i obuća su se naslijeđivali od starije braće.

sarajli777777

Tako je, priča, bilo kod svakog. Porodice su bile višečlane, a nije bila mala stvar, kaže, obezbijediti hranu i odjeću jednom djetetu, a kamoli za njih desetero.

Vremena su se, kaže, mijenjala, a najbolje mu je, ističe, bilo u doba "Titine Jugoslavije", iako se tada nisu smjeli održavati vjerski skupovi.

No, njemu kao vjerniku, ističe, niko nije branio da ide u džamiju, ni da obilježava muslimanske praznike.

Tako Halil Sarajlić, u krugu porodice dočekuje Bajram, 207. po redu…

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.