Od danas besplatni sportski pregledi za najmlađe
Ilustracija

Od danas besplatni sportski pregledi za najmlađe

Rezultat dogovora Ministarstva sporta, Kliničkog centra i Dječije bolnice je da će, od danas, sportski zdravstveni pregledi za djecu registrovanu su sportskim u klubovima i savezima, biti besplatni.

"Ministarstvo sporta, Klinički centar i Dječija bolnica su, u minulom periodu, dogovarali najbolji model koji bi djeci koja se bave sportom obezbijedio adekvatne sistematske sportske  zdravstvene i to, besplatne preglede, uključujući laboratorijske analize, dječijeg ortopeda, dječijeg kardiologa, dječijeg pulmologa... Na taj smo način rasteretili i roditelje, jer cijena tih pregleda dostiže i više od 50 eura, zavisno od ustanove i obima pregleda, što je uz mjesečne članarine u klubovima, veliki udar na njihove kućne budžete", kazali su iz Ministarstva sporta. 

Imajući u vidu da je Klinički centar jedini u mogućnosti da pruži sistematske preglede te vrste, Ministarstvo sporta će sa KCCG potpisati Memorandum o saradnji, kojim će se, po kategorijama, prepoznati registrovana djeca koju klubovi i savezi šalju na takmičenja i na taj način im omogućiti besplatne sportske preglede. 

"Cilj Ministarstva sporta je da unaprijedi zdravstvenu zaštitu sportista i to počev od najmlađih, zbog čega ćemo iz budžeta ministarstva Kliničkom centru opredijeliti 150 hiljada eura za opremanje dječije intenzivne njege najsavremenijom opremom što će i povećati kapacitete Dječije bolnice", saopštili su iz Ministarstva.

Ministar sporta Nikola Janović i direktorica KC-a Zorica Kovačević potpisaće danas Memorandum o saradnji. 

Za sjutra su organizovani sportski pregledi dječaka i djevojčica Vaterpolo akademije iz Podgorice, a u saradnji sa Košarkaškim savezom na pregled dolazi i 20 djevojčica ženskog košarkaškog kluba "Primorje" iz Herceg Novog, uzrasta od 9-12 godina. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.