Fisik: Žene su primorane da biraju između posla i rađanja djece
Zorica Fisik

Fisik: Žene su primorane da biraju između posla i rađanja djece

Položaj žena u Crnoj Gori je neprihvatljiv, jer žene nemaju jednaka prava kao muškarci. Neophodno je da se žene solidarišu i ujedine kako bi istrajale u borbi za jednakost, u borbi protiv svih oblika nasilja i da budu plaćene kao i muškarci za isti posao koji obavljaju, navodi se u saopštenju Zorice Fisik, predsjednice Mreže žena OO PZP Bijelo Polje.

Prema njenim riječima većina poslodavaca je svjesna da je žene lakše eksploatisati pa ih zapošljavaju prije nego muškarce na poslovima koji su slabije plaćeni.

"Radna mjesta žena u trgovinama su nesigurna, primorane su da rade prekovremeno, za prekovremeni rad nisu plaćene, rade bez slobodnih dana, bez prava na godišnji odmor, vrlo često i bez osiguranja, a neke su primorane čak i da potpišu blanko otkaze. Za vrijeme državnih praznika koji su naravno radni, nemaju plaćene dnevnice koje su zakonom propisane, a Inspekcija rada, iako ima sve ove podatke, ne preduzima ništa po tom pitanju. Pritom, zarade zaposlenih u privatnom sektoru, za razliku od javnog sektora gdje je zarada određena koeficijentom, određuje isključivo volja poslodavca, tako da žene da bi imale bilo kakav posao kojim bi obezbijedile egzistenciju, pristaju i na male zarade. Žene preko 45 godina starosti na konkursima za posao nemaju nikakvu šansu, gotovo da su nevidljive za poslodavce", kaže Fisik.

Dodaje da položaj žena koje imaju u planu formiranje porodice nije na zavidnom nivou, iz razloga što vrlo često ostaju bez posla posle korištenja porodiljskog odsustva.

"Samim tim mladi se teže odlučuju na bračni život i dolazi do pada nataliteta. Dakle, žene su primorane da biraju između posla i rađanja djece što nije nimalo ohrabrujuće.

Među najtežim je položaj samohranih majki, koje su mahom podstanari i koje zbog nemogućnosti da djeci obezbijede osnovne potrepštine, ako uopšte dobiju priliku da rade prihvataju one najteže a najmanje plaćene poslove. Tako dolaze u situaciju da narušavaju svoje zdravlje pa posle određenog vrremena ostaju i bez tog posla i bez mogućnosti da nađu drugi", saopštila je Fisik.

Kako kaže s obzirom na to da na sjeveru Crne Gore ne možete da birate posao, investitori koji tu ulažu-svjesni toga, zapošljavaju uglavnom partijski, "ucjenjuju i ponižavaju samim tim što u istom preduzeću daju duplo manje plate nego u ostalim gradovima uz onu čuvenu rečenicu ,,ako ti nećeš da radiš ima ko hoće”, jer se za 20 radnih mjesta prijavi i 1000 kandidata, tako da ne čudi činjenica da se svakog dana odavde odseli neka porodica u potrazi za boljim uslovima života".

Fisik ističe da je položaj žena u Crnoj Gori teži nego ikad.

"Najbolji primjer diskriminacije žena  je ukidanje naknada za majke sa troje i više djece. Stupanje na snagu ovog zakona je potpisao predsjednik države, a Ustavni sud  ga nije odmah proglasio neustavnim  već onda kad je njima to odgovaralo. A majke su samim tim što su rodile, odgajile, čuvale, vaspitavale i dale svoj maksimum da svoju djecu izvedu na put i od njih stvore dobre ljude u ovakvoj državi, zaslužile ne samo da dobiju doživotne naknade već i da im se oda priznanje za hrabrost. Žalosno je što sada svoja prava zakonom zagarantovana moraju da brane na uličnim pločnicima.Pokret za Promjene je prepoznao ove probleme sa kojima se žene susreću i godinama unazad ukazuje na njih, tako da se sve veći broj žena učlanjuje upravo u ovu političku stranku. Vrijeme je da konačno živimo dostojanstveno, vrijeme je da dignemo svoj glas i da se ujedinjene izborimo za svoja prava i za bolju budućnost naše djece- jer mi to možemo", zaključila je Fisik.

 

 

                                                                                     

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.