Ambasada Njemačke poklonila Glavnom gradu simbol Berlina
Foto: PG Biro

Podgorica prepoznata kao dostojan domaćin simbola pomirenja

Ambasada Njemačke poklonila Glavnom gradu simbol Berlina

U oviru kulturne manifestacije „Dani Njemačke”, koja se u petak i subotu u organizaciji Ambasade SR Njemačke i Glavnog grada Podgorice održavala na Trgu nezavisnosti, ambasador Hans Ganther Matern uručio je gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću skulpturu mede Badija koja simboliše Berlin i SR Njemačku.

Izražavajući zadovoljstvo što je Podgorica prepoznata kao dostojan domaćin simbola pomirenja i tolerancije, koje su univerzalne vrijednosti savremenog društva, gradonačelnik Stijepović je podsjetio da je Glavni grad vrlo bogate kulturne baštine, ali i vrlo razvijenih kulturnih sadržaja.

image002059fc4be9ddaefc9ed5831cf0e5605f94ad5b228785f5d6544d2607090b8c7aab2v

„Brojni arheološki lokaliteti i drugi kulturno–istorijski spomenici svjedoče o raznim kulturama, narodima i civilizacijama i kulturnom prožimanju na prostoru našeg grada. Njegova posebnost i kvalitet je u tome što baštini nezamjenjivu vrijednost  - multikulturalnost, odnosno suživot različitosti“, istakao je Stijepović.

Ističući da će u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta građani Glavnig grada i gosti imati priliku da uživaju u predstavljanju njemačke vrijednosti, gradonačelnik je naglasio da Crna Gora i Njemačka već dug imaju dobre i snažne političke i ekonomske odnose i kulturne veze.

On je podsjetio da je Njemačka bila pouzdan partner Crne Gore na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO, kao i da tu praksu nastavlja i kada je u pitanju pridruživanje naše države Evropskoj uniji.

„Zato očekujemo da kroz podršku ovoj manifestaciji, koja će nesumnjivo dobiti tradicionalni karakter, na pravi način promovišemo kulturne vrijednosti Njemačke, njen narod i jezik“, zaključio je on.

image00205985ae448dba9d80da3b2683c96b00f63ef59e5608af7403187d875ce732a5aa7v

Ambasador  Matern je izrazio čast i zadovoljstvo što su „Dani Njemačke“ organizovani upravo na centralnom gradskom trgu.

On je istakao da je ova manifestacija ne samo prilika da se promoviše kultura i jezik Njemačke, već je i svojsevrstan izraz zahvalnosti prema narodu Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.