Parlamentarni izbori u Albaniji
Foto: AA

Učestvuje 18 političkih stranaka sa više od 2.600 kandidata

Parlamentarni izbori u Albaniji

U Albaniji se danas održavaju deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima 1991. godine, na kojima će 3,4 miliona građana s pravom glasa moći birati novi saziv Parlamenta.

Biračka mjesta širom zemlje otvorena su od sedam, a biće zatvorena u 19 sati, javlja Anadolija.

Na današnjim izborima učestvuje 18 političkih stranaka, a za 140 mjesta u parlamentu, boriće se 2.666 kandidata.

Centralna izborna komicija (CIK) Albanije saopštila je da na ovogodišnjim izborima nema registrovanih koalicija.

Pravo glasa ima 3.452.260 albanskih državljana, koji će moći glasati na 5.362 biračka mjesta. Izbore će nadgledati 5.351 posmatrač, od čega je oko 900 iz međunarodnih misija.

Na izborima će se ponovno suočiti dva vodeća politička subjekta - Socijalistička stranka (PS) aktuelnog premijera Edija Rame koja se bori za drugi mandat i opoziciona Demokratska stranka (PD) Lulzima Bashe.

Tu je i Pokret za Socijalističku integraciju (LSI) Petrita Vasilija, koji je tokom predizborne kampanje govorio o ambicijama i pobjedi.

Predizborna kampanja ovih stranaka uglavnom se zasnivala na reformskoj agendi, obećanjima o brzom ekonomskom rastu, povećanju plata i smanjenju nezaposlenosti koja u toj zemlji iznosti 14 procenata.

Parlamentarni izbori su prvobitno raspisani za 18. juni, ali su odloženi za 25. zbog bojkota opozicije. Dogovor o održavanju izbora postignut je između vlasti i opozicije, uz posredovanje EU i SAD-a.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.