8.700 stanovnika Crne Gore  krade struju
Ilustracija

Samovoljna priključenja

8.700 stanovnika Crne Gore krade struju

Ukupan broj evidentiranih, samovoljno priključenih potrošača na teritoriji Crne Gore u 2016. godini iznosio je 8.700, dok su naše ekipe otkrile 432 krađe, saopštili su za „Dan” iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Od toga je bilo nešto više od 300 krađa, koje se odnose na domaćinstva, dok se ostatak odnosi na ostalu potrošnju”, naveli su iz CEDIS-a.

Preuzimanje električne energije mimo brojila krađa, samovoljno priključenje na mrežu bez elektroenergetske saglasnosti, samopriključenje nakon isključenja zbog duga i oštećenja brojila, nepravilnosti su koje se tretiraju kao neovlašćena potrošnja.

“CEDIS u kontinuitetu intenzivno radi na suzbijanju ovih pojava, tačnije poslovima kontrole potrošača direktno se bave službe za mjerenje. Kontrole se obavljaju svakodnevno, prema utvrđenim planovima i vanredno, prema potrebi. Otkrivanje neovlašćene potrošnje (krađe, samovoljna priključenja), i kontrola vrše se na osnovu slučajnih uzoraka, nelogične potrošnje, prijava čitača, potrošača ili drugih službi CEDIS-a”, pojasnili su iz energetske kompanije osnovane polovinom prošle godine, odvajanjem od Elektroprivrede.

Najviše krađa struje evidentirano je regionu 2 u koji spadaju Podgorica, Danilovgrad i Cetinje 264 krađe.

“U regionu 1 Nikšić i Plužine, evidentirano. je 60 krađa, u regionu 6 Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, 48 krađa, regionu 4 Bar, Ulcinj, Budva, 24 krađe, dok je po 12 krađa zabilježeno u tri preostala regiona. U region 3 spadaju Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica, region 5 Tivat, Kotor i Herceg Novi i region 7 Pljevlja, Žabljak i Šavnik”, precizirali su iz CEDIS-a.

Prema njihovim riječima, kada nadležna ekipa ustanovi neovlašćenu potrošnju električne energije, potrošač se isključuje sa mreže i podnosi se krivična/prekršajna prijava protiv potrošača.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.