Preko milion korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori
Ilustracija

Nada u ukidanje rominga

Preko milion korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori

Poznato je već i Svijetu da Crnogorci obožavaju mobilne telefone. Odavno imamo preko milion priključaka na mobilne mreže.

Prema podacima EKIPa dostavljenim Kodexu, na kraju maja 2017. godine broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1.018.206. Usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori pružaju tri operatora i to: Crnogorski Telekom a.d. Telenor d.o.o. i MTel doo. Ne treba napominjati da je crnogorski udio u vlasništvu nad ova tri operatora minoran.

Evropska Unije je prije neki dan ukinula roming na svojoj teritoriji. Balkanski ministri zaduženi za telekomunikacije pisali su Evropskoj Komisiji da i Balkan želi da učini isto. Već nekoliko godina sprovodi se sporazum koji bi to mogao i omogućiti.

-Sporazumom o sniženju cijenа uslugа romingа u jаvnim mobilnim komunikаcionim mrežаmа, koji je potpisan 29.09.2014. godine u Budvi između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Crne Gore, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije propisano je  da  maksimalne cijene usluga rominga treba sniziti do nivoa cijena koje važe u Evropskoj Uniji odnosno cijena utvrđenih Uredbom o romingu u javnim mobilnim komunikacionim mrežama unutar Evropske Unije. – stoji u odgovorima Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Kodexu.

Dalje se navodi da je odlukama regulatornih tijela za oblast elektronskih komunikacija zemalja potpisnica Sporazuma utvrđena dinamika snižavanja cijena roming usluga u tri faze, počev od 01.07.2015. godine. Druga faza primjene Sporazuma počela je 01.07.2016.godine. Treća faza  u snižavanju cijena roming usluga, shodno Odluci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, i odlukama regulatornih tijela zemalja potpisnica Sporazuma  počinje 01.07.2017.godine, navodi EKIP.  

Dakle za nekoliko dana maksimalne maloprodajne cijene roming usluga  će biti snižene na sljedeći način:

-cijena odlaznog  poziva biće snižena za 20,8 % i iznosiće 0.19 €/min (bez PDV-a);

-cijena dolaznog poziva biće snižena za 28,6 % i iznosiće 0.05 €/min (bez PDV-a);

-cijenа SMS poruke biće snižena za 25 % i iznosiće 0.06 €/SMS (bez PDV-a);

-cijenа usluge prenosа podаtаkа biće snižena za 55,5 % i iznosiće 0.20  €/MB (bez PDV-a)

A pitanje je koliko će trajati dok se roming na Balkanu konačno ne ukine. Usluge mobilne telefonije u našem regionu pružaju velike svjetske kompanije. Iako ih ima i sa američkog tržišta većina ih dolazi sa tržišta Evropske Unije.Sigurno će im biti teško odreći se profita koji roming donosi ali kada su već na to pristali “kod kuće” nema razloga da se to ne desi i na Balkanu. Posebno ako Unija podrži balkanske zemlje.

I dok mobilna telefonija cvijeta ona fiksna polako zamire. Na kraju maja 2017. godine broj priključaka fiksne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 148.467. Usluge fiksne telefonije pružaju četiri operatora i to: Crnogorski Telekom a.d. MTel d.o.o. Telenor d.o.o.  i Telemach d.o.o. U Crnoj Gori ima i 23 registrovana internet provajdera,od kojih njih 16 trenutno pruža usluge pristupa internetu.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.