24. juna Parada ponosa u Beogradu
Ilustracija

"Neka svi naši glasovi ore se"

24. juna Parada ponosa u Beogradu

Parada ponosa, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", biće održana u subotu, 24. juna u Beogradu, najavili su organizatori.

Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike, navodi se u saopštenju, prenosi B92.

Prajd vikend, od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&, Queer i Gej lezbejski info centar.

Ovogodišnji Prajd biće organizovan "u svijetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica", navela su ta udruženja. 

Kako je saopšteno, organizatori šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT prije svega rodno, manjinsko pitanje i da zastupaju i ravnopravnost žena i muškaraca, te da istovremeno i glasno istupaju protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osjetljivih društvenih grupa. 

"Upravo zbog toga ćemo u subotu prošetati ponosno, zato što smo građanke i građani države koja Ustavom i zakonima garantuje sigurnost i ravnopravnost", navodi se u saopštenju. 

Organizatori su najavili i da će protestnom šetnjom nastojati da podsjete da je neophodno da se postojeći okvir dosljedno primjenjuje i uvijek unapređuje. 

Takođe traže nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos pripadnica i pripadnika policije prema žrtvama i doslednu primjenu odredbi o zločinu iz mržnje. 

Jedan od zahtjeva je i omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans osobama. 

Prema navodima u saopštenju, traži se i dosljedna primjena Zakona o zabrani diskriminacije, sprovođenje u djelo Akcionog plana za primjenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica. 

Ranije je najavljeno da će LGBT zajednica održati 24. juna u Beogradu Paradu ponosa dok će 17. septembra biti održan tradicionalni Prajd. 

Predstavnici LGBT zajednice koja će učestvovati na paradi 24. juna, kazali su tada da će ona biti u formi protesta, kako bi ukazali da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i da su često žrtve nasilja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.