Foto: AA

Srećom nije uspjela da u potpunosti eksplodira

"Alahu akbar" i bomba u Briselu: Policija istražuje motive napada

Belgijska policija za borbu protiv terorizma istražuje motive bombaša samoubice kojeg su ubili vojnici koji čuvaju željezničku stanicu u Briselu.

Televizija VTM prenijela je, pozivajući se na belgijskog ministra unutrašnjih poslova Žan Žambona, da su istražitelji identifikovali osumnjičenog, ali nisu još objavili njegovo ime, prenosi B92.

Belgijska policija saopštila je da su poslije male eksplozije vojnici na centralnoj željezničkoj stanici u Briselu "neutralisali jednu osobu" koja je, kako javljaju belgijski mediji, bila opasana pojasom sa eksplozivom. 

Belgijsko tužilaštvo navelo je da eksploziju koju je na željezničkoj stanici u Briselu izazvao osumnjičeni muškarac tretira kao teroristički napad. 

"To se smatra terorističkim napadom," rekao je tužilac Erik van der Sipt na konferenciji za novinare ispred stanice u Briselu, ali je odbio da komentariše navode svjedoka da je napadač uzvikivao islamističke slogane prije nego što je aktivirao, kako kažu svjedoci, jednu od dve naprave iz svog prtljaga. 

Očevici naime tvrde da je osumnjičeni vikao Alahu Akbar prije nego što je izazvao eksploziju. 

Prema navodima televizije VRT, istražitelji vjeruju da je muškarac imao bombu koja je sadržala eksere, a koja nije uspjela da u potpunosti eksplodira. 

Policija je saopštila na Tviteru da je incident na centralnoj stanici u Briselu pod kontrolom. 

Belgijski mediji navode da se buka nalik eksploziji čula na železničkoj stanici u Briselu. 

Takođe javljaju da je policija evakuisala glavni trg u Briselu i da je policija blokirala oblast kod centralne stanice. 

Belgijska prijestonica, u kojoj se nalaze sjedišta NATO i EU, u stanju je visoke pripravnosti od kada je ćelija Islamske države sa sjedištem u Briselu organizovala napad u kojem je 130 osoba ubijeno u Parizu u novembru 2015. godine. 

U Briselu su, potom, četiri mjeseca kasnije, u martu 2016. godine, bombaši-samoubice usmrtili 32 osobe.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.