Bjelopoljac od ujeda zmije pao u trosatnu komu, ljekari mu jedva spasili život
Ilustracija

Tražio pečurke u šumi Gradina iznad Rastoke

Bjelopoljac od ujeda zmije pao u trosatnu komu, ljekari mu jedva spasili život

Šezdesetsedmogodišnji Obrad Šekularac iz bjelopoljskog prigradskog naselja Rastoka preživio je juče ujed zmije i trosatnu komu.

Ljekari su se za njegov život borili više sati. Obrada je ujela zmija šarka dok je bio u šumi zvanoj Gradina iznad Rastoke, gdje je tražio pečurke, piše Dan.

On priča za Dan da je u komi bio više od tri sata i da su ga mnogi bili „otpisali”, vjerujući da neće uspjeti da preživi ujed otrovnice.

“Kako sam u penziji i nemam obaveza, prošetao sam do šume koja je iznad našeg sela i krenuo da berem pečurke lisičarke. Nije ništa slutilo kakav će me problem zadesiti. Kako sam u jednoj ruci nosio plastičnu kesu i taman krenuo da uberem nekoliko pečurki osjetio sam strahovit bol u lijevoj nozi. Pogledao sam i vidio nestvaran prizor. Zmija, nakon što me je ujela udaljavala se u šumu. Pomislio sam u tom trenutku na najgore, s obzirom na to da sam u šumi bio sam, ali i zbog udaljenosti prve najbliže kuće”,  priča Šekularac, koji je smješten na Intenzivnoj njezi Internog odjeljenja Opšte bolnice Bijelo Polje.

Šekularac objašnjava da je bio priseban.

“Vidio sam da mi ide krv iz rane i čini mi se da je bilo više ujeda. Svezao sam ranu plastičnom kesom kako bih zaustavio krvarenje. Nije mi u tom trenutku bilo preostalo ništa drugo nego da trčim, koliko su me noge nosile do najbliže kuće brata od strica Veljka, koja je udaljena nekih kiliometar i po. Znao sam da ako ostanem, i onesvijestim se, neću ostati živ. U početku sam trčao, a onda sve sporije išao jer sam polako počeo da osjećam umor i vroglavicu. I bol u nozi se povećavao”,  prepričava Obrad.

Dodaje da je nekako krajnjim naporima stigao do kuće, nakon čega se, kako kaže, više ničega nije sjećao.

“Kažu da sam pao u nesvijet, a kasnije su mi rekli da sam puna tri sata bio u komi. I da su se svi za to vrijeme borili za moj život. Prvo me je rođak odvezao do Hitne pomoći, a onda su priskočili u pomoć ljekari, internisti Cvijeta Sekulić i Ivan Božović sa saradnicima”, kaže Šekularac.

Napominje da su se ljekari puna dva sata borili za njegov život i da se probudio tek nakon tri sata u bolesničkoj sobi.

“Zahvalan sam ljekarima i osoblju bolnice koji su mi spasili život. Imam dosta zdravstvenih problema. Srčani sam bolesnik, preležao sam infarkt, ugrađen mi je stent, a uz to sam šećeraš”, navodi on.

Nakon borbe da se Šekularcu spasi život, doktor Ivan Božović kaže da mu je ovo bio prvi slučaj u ljekarskoj praksi da pomaže nekom od ujeda zmije.

“Bilo je baš nezgodno ali smo svi, angažujući makismalne napore, uz veliku terapiju, serum i antibiotike, uspjeli da Obrada spasimo, nakon neprekidne borbe koja je trajala skoro dva sata. Sad je u stabilnom stanju, oporavak traje dobro. Pratićemo njegovo stanje narednih dana i uputiti ga na kućni nastavak liječenja”,  rekao je za Dan Božović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.