Crna Gora otvorila dva nova poglavlja, jedno zatvorila
Foto:Facebook

Konferencija u Luksemburgu

Crna Gora otvorila dva nova poglavlja, jedno zatvorila

Na Međuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu, Crna Gora je otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, poglavlje 1 – Slobodno kretanje roba i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, i privremeno zatvorila poglavlje 30 – Vanjski odnosi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske poslove, zajednički je ocijenjeno da, ispunjavanjem završnih mjerila i zatvaranjem poglavlja iz oblasti vanjskih odnosa, Crna Gora otpočinje novu fazu pregovaračkog procesa.

"Pohvaljena je istrajnost proevropske politike i kontinuitet reformi, usljed čega je Crna Gora, nakon pet godina pregovaračkog procesa, otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja u kojima se vode pregovori i privremeno zatvorila tri", navodi se u saopštenju.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, naglasio je da današnje zatvaranje poglavlja 30 – Vanjski odnosi, predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu.

"Nakon dvije godine uspješnog rada, u potpunosti smo uskladili svoju trgovinsku politiku s politikom Evropske unije, čime smo zavrijedili zatvaranje ovog značajnog poglavlja i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa. Ovo praktično znači da je Crna Gora, kada je riječ o pravilima i procedurama koje važe u oblasti međunarodne trgovine, razvojne politike i humanitarne pomoći, već gotovo postala dio Evropske unije", kazao je Pejović.

192604488748824893301441334121415112975920n

Naglašavajući značaj pregovaračkog procesa u poglavlju 1 – Slobodno kretanje roba, ministar Pejović je ukazao da će reforme u ovoj oblasti pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na zajedničkom evropskom tržištu od pola milijarde stanovnika. 

"S druge strane, usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspješno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših građana i nakon članstva u EU", rekao je ministar Pejović. 

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka evropskih poslova Malte Elena Dali pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji.

Ocijenila je da je ovaj značajan uspjeh Crne Gore signal čitavom regionu Zapadnog Balkana da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

Predstavnik Evropske komisije, generalni direktor za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson pohvalio je napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i pozvao na nastavak dobre dinamike reformskih procesa na planu evropskih integracija.

Pozdravio je konstuktivnu ulogu Crne Gore u oblasti regionalne saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.