OPIC zainteresovan da ulaže u CG kroz podršku malom i srednjem biznisu
Ilustracija

Postoji mogućnost i za velike investicije

OPIC zainteresovan da ulaže u CG kroz podršku malom i srednjem biznisu

Agencija 'Overseas Private Investment Corporation' (OPIC), koju je osnovala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, zainteresovana je da ulaže u Crnu Goru, prvenstveno kroz podršku malom i srednjem biznisu, saopštio je njen potpredsjednik, Džejms Polan.

On je danas, na sastanku sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem, kazao da postoji mogućnost i pružanja podrške velikim investicijama u Crnoj Gori, javlja Mina biznis, a prenosi Rtcg.

Polan je kazao da je OPIC investirao preko 20 milijardi dolara u realizaciju razvojnih projekata u 100-ak zemalja svijeta. Riječ je o finansijskoj razvojnoj instituciji, sa ciljem pružanja podrške razvoju privatnog sektora u stranim državama.

Žugić se, kako je saopšteno iz CBCG, zahvalio sagovornicima, najprije na podršci koju su američki partneri pružili Crnoj Gori u procesu pristupanja NATO alijansi, a potom i na interesovanju za ulaganje u Crnu Goru.

"Crna Gora je interesantna destinacija za strane investicije, čiji je nivo i do sada bio veoma značajan. U narednom periodu očekujemo njihov dalji rast, čemu će doprinijeti ulazak Crne Gore u NATO i kontinuirano unaprijeđenje poslovog ambijenta, kome je Crne Gora posvećena", rekao je Žugić.

On je dodao da ga posebno raduje interesovanje OPIC-a za Crnu Goru, s obzirom na to da američki investitori trenutno nijesu prisutni u Crnoj Gori u mjeri u kojoj bi željeli.

Žugić je upoznao sagovornike sa stanjem u bankarskom sistemu i predstavio moguća polja saradnje Crne Gore i OPIC-a, sa stanovišta nadležnosti CBCG.

"Saradnja je moguća u tri segmenta, i to: podrška Investiciono-razvojnom fondu (IRF) u obezbijeđivanju potrebnih fondova koji se usmjeravaju ka realnom sektoru, podrška mikro-kreditnim institucijama u pravcu demonopolizacije, a sa krajnjim ciljem snižavanja kamatnih stopa koje ove institucije nude svojim klijentima, kao i podrška pojedinačnim bankama, u pravcu saniranja prisutnih ranjivosti", objasnio je Žugić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.