Naučnici upozorili: Evropu čekaju rekordno visoke temperature
Ilustracija

Naučnici upozorili: Evropu čekaju rekordno visoke temperature

Rekordne temperature u djelovima Evrope možda su doprinijele smrtonosnom šumskom požaru u Portugalu i izazivanju toplotnog talasa koji trenutno hara djelovima Francuske, upozorili su naučnici Svjetske meteorološke organizacije.

Naučnik Omar Badur iz WMO-a rekao je i da su drugi regioni u svijetu iskusili visoku toplotu.

“Djelovi Evrope, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država susreli su se sa rekordnim temperaturama u maju i junu“, kazao je Badur, prenosi Anadolija.

On je upozorio na toplotne talase i visoke temperature u evropskim zemljama, te rekao da je izdato drugo najviše upozorenje za vrućinu u Portugalu i Francuskoj, gdje se očekuju izuzetno visoke temperature do petka.

“Izuzetno visoke temperature oko 40 stepeni Celzijusa ozbiljno su doprinijele požaru u Portugalu, što je dovelo do desetina izgubljenih života“, naglasio je Badur.

Šumski požar u portugalskom području Pedrogao Grande usmrtio je 61 osobu. Više od 1.500 vatrogasaca borilo se sa vatrom koja se brzo širila zbog visokih temperatura i jakog vjetra.

Badur je kazao i da se u Portugalu pet opština nalazi u najvećem riziku od požara, dok ih je 58 sa vrlo visokim rizikom. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.