Pojačana inspekcijska i laboratorijska kontrola pošiljki koje se uvoze u CG
Ilustracija

Briga za javno zdravlje ljudi

Pojačana inspekcijska i laboratorijska kontrola pošiljki koje se uvoze u CG

Sastanak direktorice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesne Daković sa predsjednicom Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlanom Vuksanović i članovima Izvršnog odbora UPCG, održan je danas u prostorijama Unije. Sastanak je organizovan na temu pojačanih kontrola i frekventnosti uzorkovanja pošiljki koje se uvoze u Crnu Goru i problema koje su iste izazvale kod jednog dijela privrednika – članova UPCG.

Predstavnici UPCG upoznali su direktoricu Uprave sa žalbama pristiglim proteklih dana od strane dijela crnogorskih uvoznika koji ističu da pojačana na graničnim prelazima usporavaju promet njihove robe.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane objasnila je da je pojačana frekventnost inspekcijskog nadzora i laboratorijskih kontrola pošiljki koje se uvoze u Crnu Goru neophodna upravo zbog adekvatne procjene rizika roba koje se plasiraju na crnogorsko tržište, i ista će se mijenjati u zavisnosti od rezultata laboratorijskih analiza.

Prema njenim riječima, ukoliko se utvrdi da su pošiljke određenog proizvođača bezbjedne, tada će se učestalost kontrola takvih pošiljki, sa sadašnjih 100%, smanjivati i iznositi do 50%, ali ne i ispod tog nivoa. Direktorica Uprave je objasnila da razumije probleme privrednika, ali apeluje na njihovo razumijevanje i podršku uspješnom završetku ovog procesa čiji je cilj jednistven i s aspekta Uprave i samih privrednika, a to je bezbjednost hrane i briga za javno zdravlje ljudi.  

Ocjenjujući dosadašnju saradnju UPCG i Uprave za bezbjednost hrane veoma kvalitetnom, predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović i direktorica Uprave Vesna Daković istakle su da sastanci ove vrste potvrđuju značaj otvorenog dijaloga i partnerskog pristupa predstavnika privrede i države rješavanju nastalih problema.

''Učesnici sastanka su konstatovali da sadašnji ekonomski trenutak i stanje u crnogorskoj privredi upućuju na potrebu dodatnog inteziviranja institucionalne saradnje UPCG i Uprave, a sve u cilju da se postojeći problemi u poslovanju privrednih subjekata efikasno riješe. U tom cilju, dogovoreno je da se naredne sedmice u Bijelom Polju održi sastanak sa privrednicima – članovima UPCG, a uz učešće predstavnika Uprave i inspektora za hranu, veterinu i fitosanitarnih inspektora'', navodi se u zajedničkom saopštenju UPCG i Uprave za bezbjednost hrane.