Delegacija NATO Odbrambenog koledža u posjeti Crnoj Gori

Delegacija NATO Odbrambenog koledža u posjeti Crnoj Gori

Delegacija NATO Odbrambenog koledža (NATO Defence College-NDC) iz Rima, na čelu sa dekanom, brigadnim generalom u penziji, Františekom Mičanekom, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

 Za članove delegacije, koju čine 62 polaznika Višeg kursa (Senior Course), visoki oficiri i državni službenici zemalja članica NATO i partnera, predstavnici Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova održali su danas brifing u podgoričkom hotelu Ramada.  

Otvarajući brifing, državni sekretar Slobodan Filipović je kazao da članstvo u Alijansi za Crnu Goru predstavlja najznačajniji događaj od obnove državnosti, te da je velika privilegija biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg sistema kolektivne bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Filipović je istakao da će naša zemlja za stolom za kojim se donose najbitnije političko-odbrambene odluke, zastupati politiku otvorenih vrata, uz ohrabrivanje zemalja regiona da slijede naš put reformi.

„Samo na taj način osiguraćemo bezbjednost u ovom području“, kazao je Filipović.

On je naglasio značaj podrške u unapređivanju naših kapaciteta i sposobnosti od strane institucija NATO nadležnih za edukaciju rukovodećeg vojnog i civilnog kadra.

„Jedna od tih institucija svakako je NATO Odbrambeni koledž. Saradnja je uspostavljena u decembru 2013. godine, nakon čega je uslijedilo učešće naših predstavnika na kursevima rezervisanim za partnere“, podsjetio je Filipović.

Kako je sopšteno iz resora odbrane, državni sekretar je predstavio ključne korake Crne Gore na planu evro-atlantskih integracija tokom proteklih jedanaest godina, kao i doprinos NATO Odbrambenog koledža edukaciji na planu jačanja kolektivne bezbjednosti.

Filipović je izrazio posebno zadovoljstvo što naša zemlja ima priliku da polaznike Višeg kursa ugosti u svojstvu NATO članice.

Filipović i Mičanek su na zasebnom sastanku razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje Ministarstva odbrane i NATO koledža iz Rima. Državni sekretar je naveo da smo svjesni značaja programa obuke koji pruža Koledž, te da se u Ministarstvu razmatra učešće crnogorskih predstavnika u navedenim programima, kako bi i na taj način doprinijeli ciljevima i misijama Alijanse.

Sastanku je prisustvovao i v.d. zamjenika načelnika GŠ VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Posjeta NATO odbrambenog koledža Crnoj Gori se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike NDC Višeg kursa. NATO odbrambeni koledž ima status diplomatske misije, a dekan Koledža status šefa diplomatske misije.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.