Crna Gora podržala inicijativu za ukidanje rominga
Ilustracija

Približavanje jedinstvenom digitalnom tržištu

Crna Gora podržala inicijativu za ukidanje rominga

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, zajedno sa kolegama iz još tri države regiona, podržava inicijativu o ukidanju rominga koja će biti upućena potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu.

Ministarstva nadležna za oblast elektronskih komunikacija Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije uputiće potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište inicijativu za pridruživanje režimu Evropske unije u pogledu roming politike.

„Time bi bio omogućen benefit građanima sve četiri zemlje-potpisnice Sporazuma o snižavanju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama od uspješne regulacije rominga u Evropskoj uniji i približavanje naših zemalja Jedinstvenom digitalnom tržištu.“, navodi se u pismu.

Inicijativu će, u ime Crne Gore, potpisati ministarka Sekulić, u ime Srbije - potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, zatim ministar komunikacija i prometa u Vladi BiH Ismir Jusko i ministar za informaciono društvo i administraciju u Vladi Republike Makedonije Damjan Mančevski.

„Ističemo da je ovaj Sporazum u potpunosti implementiran i ima veliki značaj za regionalnu saradnju i stabilnost. Takođe, napominjemo da su sve četiri zemlje-potpisnice Sporazuma, u određenim fazama pristupanja Evropskoj uniji, i iz tog razloga, za nas je neophodno da u potpunosti uskladimo naše regulative sa evropskim propisima“, navodi se u inicijativi.

Građani zemalja članica Evropske unije od 15. juna nemaju dodatne troškove plaćanja poziva, poruka i usluga korišćenja interneta prilikom posjeta drugih zemalja članica EU.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.