U Gradišci 11 osoba oboljelo od mišje groznice
Ilustracija

Proglašena epidemija

U Gradišci 11 osoba oboljelo od mišje groznice

Na području opštine Gradiška proglašena je epidemija mišje groznice, nakon što je prijavljeno osam slučajeva ove bolesti, a u protekla tri dana prijavljena su i tri nova slučaja.

Svi oboljeli su sa područja potkozarskih sela Gornji Podrgadci, Grbavci i Turjak, a Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Gradiška počela je sa vanrednom deratizacijom koja će obuhvatiti oko 1.000 domaćinstava. Osim toga lokalnom stanovništvu dijele se brošure o tome kako da se zaštite od ove bolesti, javlja Anadolija.

"Ova godina je takozvana mišja godina, uslovi za razmnožavanje glodara su bili povoljni, pa je na neki način došlo do najezde i to je donprinijelo da se pojave slučajevi hemoragične groznice", rekao je Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Objasnio je da se bolest prenosi aerogeno, udisanjem aerosola, izlučevina glodara na predmetima i hrani gdje su boravili. Istakao je da prilikom čišćenja prostora na kojem su boravili glodari potrebno je prekriti lice ili nositi maske ako se koriste metode u kojima se podiže prašina.

"Najbolje je koristiti vlažne metode čišćenja, odnosno da se izvrši prskanje vodom ili još bolje dezinfekcionim sredstvom", kazao je on i dodao da se stanovništvu savjetuje da dobro opere namirnice koje se termički ne obrađuju kao što je svježe povrće i voće.

Prema njegovim riječima pojedinačni slučajevi oboljenja zabilježeni su i u okruženju.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.