Ilustracija

Koalicija Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana reagovala

"Snažan protest zbog etiketiranja romske djece, kao kriminalne bande"

Koalicija Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana kroz transparentne i održive javne politike izrazila je snažan protest zbog etiketiranja Roma, posebno romske djece, kao kriminalne bande koje se bave razbojničkim aktivnostima, a kako se navodi u tekstu objavljenom u Dnevnim novinama.

"Ovom prilikom pozivamo sve nadležne državne institucije da adekvatno postupaju po informacijama koje je ovaj list objavio, a koje se odnose na organizatore prosjačenja romske djece. Takođe, želimo da ukažemo na potrebu hitnog reagovanja kako bi djeca koja su izložena prosjačenju i drugim vrstama eksploatacije bila zbrinuta i kako bi se spriječilo dalje kršenje njihovih prava", navodi se u reagovanju koje potpisuju Građanska alijansa, NVO "Koračajte sa nama - Phiren Amenca", NVO Mladi Romi Centar za demokratsku tranziciju i Centar za romske inicijative.

Očekuju i dalju istragu "o sistemu koji je zatajio i nije spriječio da djeca prosjače na ulicama Podgorice".

"Od medija koji su objavili informacije na ovakav način očekujemo izvinjenje. Poremećaji ponašanja koji su prisutni kod djece i mladih, ne smiju biti dovođeni u vezu sa polom, vjerskom pripadnošću, nacionalnošću, već se trebaju pozvati nadležni na preduzimanje adekvatnih mjera u zakonskim okvirima, koje će smanjiti stopu ovakvog ponašanja i recidiva, a sve u interesu djece i mladih", saopšteno je.

Poseban apel su uputili medijskim kućama "da se suzdrže od kršenja etičkog kodeksa novinara i objavljivanja tekstova u kojima se svi Romi predstavljaju kao kriminalne bande kroz etiketiranje u naslovima i samim tekstovima".

"Smatramo da je takvo ponašanje medija apsolutno neprihvatljivo, opasno i predstavlja kršenje Ustava i više zakona Crne Gore. Ovom prilikom pozivamo i roditelje iz romske zajednice čija su djeca izložena prosjačenju da se obrate nadležnim institucijama za pomod i da svoju roditeljsku ulogu vrše na takav način da se njihova djeca ne nađu u ovakvim situacijama. Posledice ovakvih situacija su mnogobrojne. Djeca izložena različitim oblicima zlostavljanja, zanemarivanja, nebrige i nasilja, su u visokom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima i dječije prostitucije. Kao posljedica prosjačenja javlja se i isključenost ove djece iz redovnog školovanja, te odrastaju bez odgovarajućeg porodičnog okruženja i vršnjačke grupe", zaključuje se u reagovanju Koalicije Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana kroz transparentne i održive javne politike.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.