Konjević: Kako je dato 2 miliona Montenegro Erlajnsu?
Raško Konjević

SDT da otvori istragu

Konjević: Kako je dato 2 miliona Montenegro Erlajnsu?

Specijalno državno tužilaštvo što prije treba da pokrene istragu o dodjeljivanju državne pomoći Montenegro erlajnsu od dva miliona eura od čega je najznačajniji dio iskorišćen za vraćanje kredita Prvoj banci, kazao je poslanik SDP-a Raško Konjević na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako prenosi Portal Vijesti, Konjević je podsjetio da je prije 15 dana tražio od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da objavi odluku i materijal na osnovu kojih je Vlada i Ministarstvo saobraćaja odobrilo isplatu ovog novca.

“Kako ministar to nije učinio, protekle sedmice sam imao, na moj zahtjev, sastanak sa specijalnim državnim tužiocem Milivojem Katnićem koga sam upozao sa ovim slučajem i zatražio da izuzme ove materijale i pokrene istragu. Zakonom o državnoj pomoći je predviđeno da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. Montenegro erlajns je dobio državnu pomoć 2012. godine. Takođe, zakonski uslov da neko dobije državnu pomoć je saglasnost Komisije za državnu pomoć, koja sada nije ni tražena”, kazao je Konjević podsjećajući da je Evropska komisija i ranije upozoravala Vlade na sporne dodijele državne pomoći.

On je naveo da od Katnića u ovom slučaju očekuje da bude efikasan kao što je u slučajevima koji se odnose na pojedine opozicione poslanike. Državna pomoć ovoj kompaniji dodijeljena je prije dvije sjednice Vlade, odlukom koja je označena tajnom.

Konjević je podsjetio da Montenegro erlajns državi duguje više od 15 miliona eura za poreze, od čega je 70 odsto odnosi za poreze i doprinose zbog čega štetu trpe zaposleni, da Aerodromima Crne Gore duguju 18 miliona eura što ugrožava poslovanje tog preduzeća, kao i da godinama posluju sa gubitkom i da je dovedena pred stečaj.

“Ne postoji ekonomska logika da se ovakvoj kompaniji dodijeljuje nova državna pomoć od dva miliona eura. Nurković je to mogao da uradi iz svog džepa, ali ne iz džepa građana. Taj novac nije bio predviđen budžetom Ministarstva već je isplaćen iz budžetske rezerve. Vlada je na ovom slučaju pokazala da se ne ponaša principijalno. Istovremeno uvodi i povećava poreze i smanjuje socijalne naknade uz obrazloženje da nema novca, a dva miliona daje gubitašu da vrati kredit privatnoj banci”, kazao je Konjević.

On je naveo da je Vlada prošle godine u junu pokušala da dodijeli državnu pomoć od 600 hiljada eura ovoj kompaniji, i podjestio da je on tada kao ministar finansija u prelaznoj Vladi tražio mišljenje Komisije za državnu pomoć.

“Tada je iz komisije odgovoreno da je dodijeljivanje nove državne pomoći Montenegro erlajnsu nezakonito. Isti je slučaj i sada a nijesu ni tražili mišljenje komisije”, kazao je Konjević.

Na pitanje koje je rješenje za državnog avio prevoznika, Konjević je kazao da treba učiniti javnim njegovo poslovanje i sve pomoći koje je dobio od države i organizovati stručnu javnu debatu o tome kakva nam nacionalna avio kompanija treba, sa kojim broj radnika, sa kojim brojem letova, kojom organizacijom rada,…

“Da li nam treba avio kompanija kojem će građani svako malo davati milione eura, u periodu kada Vlada smanjuje socijalne naknade. Koji je tu javni interes?O tome treba da priča struka i javnosti da odgovore”, kazao je Konjević.

On je podsjetio da je Vlada odbila da kompaniji prihvati reprogram poreskih obaveza zbog toga što bi i to bila državna pomoć, kao i da je ministar finansija tada kazao da će protiv svih dužnika koji ne podnesu zahtjev za reprogram ili im on ne bude prihvaćan pokrenuti mjere prinudne naplate.

“Evo vidimo da se to nijesu uradili, i da su neke kompanije jednakije od drugih”, kazao je Konjević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.