Avionsku nesreću u Mostaru prouzrokovao srčani udar pilota
Foto: AA

Pilot nije prijavio da ima zdravstvenih problema

Avionsku nesreću u Mostaru prouzrokovao srčani udar pilota

Avionsku nesreću u Mostaru u kojoj je 13. maja poginulo pet osoba, među kojima troje maloljetnika, uzrokovao je srčani udar (infarkt) koji je pilot doživio tokom leta, pokazali su zvanični rezultati istrage objavljeni danas u Sarajevu.

Osnovni uzrok nesreće Aviona Fuji FA-200-160 bio je srčani udar koji je pilot doživio tokom leta, nakon čega je uslijedilo nekontrolisano upravljanje, a potom i potpuni gubitak sposobnosti upravljanja avionom. Avion je potom u nekontrolisanom letu udario u zemlju, navodi se u izvještaju. Na nesreću je uticalo prikrivanje zdravstvenih problema od strane pilota, javlja Anadolija.

U izvještaju se navodi da je u zahtjevu za posljednji ljekarski pregled pilot izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema, te da u proteklom periodu nije imao nijednu posjetu kod izabranog ljekara. Takođe se navodi da su faktori koji su doprinijeli nesreći zanemarivanje psihofizičkih i zdravstvenih problema od strane pilota u toku organizovanja i provođenja manifestacije, te izvođenje letenja pod velikom željom da manifestacja uspije, što je nakon određenog vremena proizvelo stresno stanje, koje je zahtijevalo dodatne fizičke i mentalne napore.

Rezultate istrage predstavio je glavni istražilac Salko Begić, a istragu je sprovela Komisija imenovana rješenjem ministra komunakicija i promjena. Begić je istakao da je postupak ispitivanja uzroka nesreće Komisija sprovela po međunarodnim standardima i procedurama (ICAO) i propisima Bosne i Hercegovine.

19397893102074011544655501847811622n

Foto: AA

Komisija je sarađivala sa Tužilaštvom BiH, i, kako je kazao, bila je potpuno nezavisna od bilo koga. Izvještaj sadrži 67 stranica teksta, njega prati 700 dokumenata koje je Komisija koristila u procesu dokazivanja uzroka nesreće. Komisija za sprovođenje istrage avionske nesreće u Mostaru koju je formiralo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je 17. maja, četiri dana nakon nesreće, okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva sprovođenje uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u toj fazi istrage nisu mogle biti objavljene javnosti, a Komisija je nastavila rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih se mogao izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće.

Predmet je preuzelo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a vršilac dužnosti javnog tužioca BiH Gordana Tadić je nakon posjete mjestu pada aviona kazala da je ovo jedna od najvećih avionskih nesreća u Bosni i Hercegovini.

U avionskoj nesreći koja se dogodila u 13. maja ove godine oko 16 sati u Mostaru život su izgubili pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović. Tragična nesreća se dogodila tokom panoramskog leta u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" pod nazivom "Let iznad Mostara" koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949 i Aerodrom Mostar.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.