Ivančević: Inicijativa Vučića je veliki korak nazad u procesu EU integracija za CG
Dragan Ivančević

Usporava proces

Ivančević: Inicijativa Vučića je veliki korak nazad u procesu EU integracija za CG

Inicijativa predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da šest zemalja zapadnog Balkana naprave zajedničko tržište je neprihvatljiva za Crnu Goru i bila bi veliki korak nazad u procesu EU integracija, ocijenio je predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević.

''Sasvim je jasno da sve zemlje Zapadnog Balkana nijesu na istom stepenu integracionih EU procesa i da Crna Gora značajno prednjači u tom procesu. Svakako da bi uspostavljanje zajedničkog tržišta bio podsticaj za zemlje koje još nijesu počele EU procese ili su na njihovom početku, ali ulazak Crne Gore u ovakav aranžman bi zaustavio naše, već poodmakle procese integracije'', saopštio je Ivančević.

Ovakvu inicijativu, Crnogorska vidi kao pokušaj zaustavljanja Crne Gore u procesu EU integracija.

''Komentarišući ovu inicijativu, Gordana Đurović je u potpunosti u pravu kada tvrdi da je ovo pokušaj pravljenja ''Balkanskog konvoja'' za ulazak u EU, umjesto slobodnog procesa integracija prema zaslugama, nazvanog ''princip regate'', koji jedino odgovara Crnoj Gori'', kazao je predsjednik Crnogorske.

Sastanak na ovu inicijativu Aleksandra Vučića će se održati 12. jula u Trstu a Ivančević smatra da Crna Gora mora jasno poručiti da je za nju ovakav projekat neprihvatljiv i da treba da se teži isključivo zajedničkom evropskom, a ne balkanskom tržištu van EU.

''Prihvatanjem ovakve inicijative Crna Gora ne samo što bi značajno usporila svoje EU integracije, već bi usporila, ako ne i zaustavila proces sopstvenog demokratskog preobražaja. Naravno da na evropskom putu postoje različiti izazovi, a i podvale. Ovakva inicijativa nije ništa drugo do pokušaj velike podvale Crnoj Gori'', navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.