Maloljetni Romi napadaju Podgoričane
Ilustracija

Napadi i krađe sve češći

Maloljetni Romi napadaju Podgoričane

Maloljetne bande Roma, uzrasta od šest do 13-14 godina, već par mjeseci haraju centrom glavnog grada, naročito ispred marketa” Voli” u Ulici Novaka Miloševa, gdje presrijeću kupce nakon izlaska iz radnje, napadaju ih, otimaju im torbe i kese i bježe, pišu Dnevne novine.

Napad se uglavnom odvija po ustaljenom šablonu. Pod izgovorom da prose, djeca prilaze uglavnom starijim osobama koji su upravo trgovali namirnice, tražaći im novac, nakon čega ih udaraju, otimaju kese ili tašne i zatim se udaljavaju sa lica mjesta.

Žrtva, nažalost, zbog godina i činjenice da u rukama drži kesu teško može da reaguje, što članovima bande olakšava da pobjegnu sa plijenom.

Zbog ovakvih i sličnih napada, brojni građani su se za pomoć obratili policiji, međutim policija nažalost malo što može tu da uradi jer se radi o mlađim maloljetnicama koje zakon praktično štiti, a tu je i činjenica da se djeca predstavljaju lažnim imenima i teško je utvrditi njihov indentit, ko su im roditelji i slično, tako da sve uglavnom prolazi sa opomenom.

Učestalost napada i činjenica da se radi o istim članovima bande sa razlogom dovode u sumnju da se ipak radi o organizovanoj grupi kojom rukovode odrasli Romi, a koja je, osim prošenja, našla još jedan praktičan način da dođe do novca.

Kako saznaju Dnevne novine, u prilog tome da se radi o organizovanom poslu ide i činjenica da djecu skoro svako jutro na istu lokaciju dovodi bijeli kombi ili crveni “audi”.

Osim mlađih dječaka, tu su i stariji, koji kontrolišu mlađe, uzimaju im isprošeni ili oteti novac. Takođe, često se sa pomenutom grupom može vidjeti i starija Romkinja koja takođe “nadzire” članove.

Građani koji su doživjeli neprijatnost da ih članovi ove bande napadnu i pokušaju da ih pokradu su brojni. Jedna žena je za DN kazala da svakog dana na pauzu odlazi do obližnjeg marketa i da uvijek neko od članova bande “ordinira” ispred u potrazi za novom žrtvom, zbog čega je na oprezu.

“Prisustvovala sam sceni kada je dječak star oko osam godina prišao starijoj ženi koja je izlazila iz prodavnice i tražio joj pare da kupi hljeb. Dok je starica otvarala novčanik da mu da koju paru, on joj je iz ruku oteo novčanik i u trenutku nestao. Zalud je nesrećnica vikala za njim. Radnice iz marketa su je tješile da se takve situacije skoro svakodnevno događaju, ali da im se ne može stati na kraj. U novčaniku je, kako je kazala starica bilo oko 150 eura, skoro cijela njena penzija”, ispričala je ona.

Dnevne novine/Rtcg


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.