UN: U svijetu raseljena svaka 113. osoba
Ilustracija

Broj izbeglica i raseljenih u svetu u 2016. dostigao 65,6 miliona

UN: U svijetu raseljena svaka 113. osoba

Broj izbjeglica i interno raseljenih u svijetu dostigao je 65,6 miliona u 2016. godini, navodi se u izvještaju Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR).

"Broj od ukupno 65,6 miliona predstavlja mali porast u odnosu na 65,3 miliona u 2015. godini", rekao je visoki komesar za izbjeglice Filipo Grandi predstavljajući godišnji izvještaj agencije UN.

Kako se navodi, ovaj podatak znači da je svaka 113. osoba danas raseljena u svijetu, prenosi Beta.

Sirija, Irak i Kolumbija su 2016. godini bile zemlje sa najvećim brojem interno raseljenog stanovništva.

Broj registrovanih izbjeglica prošle godine dostigao je 22,5 miliona, od čega su polovinu činila dJeca.

Najviše izbjeglica u 2016. godini bilo je iz Sirije – 825.000. Od početka sukoba u toj zemlji prije šest godina registrovano je 5,5 miliona izbjeglica.

Ove godine UNHCR upozorava na pogoršanje situacije u Južnom Sudanu, posebno posle neuspjelih mirovnih pregovora u julu prošle godine.

Od početka građanskog rata u toj zemlji svoje domove je bježeći od konflikta napustilo 3,7 miliona ljudi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.