Dosadila mu žena pa opljačkao banku da bi išao u zatvor

Dosadila mu žena pa opljačkao banku da bi išao u zatvor

Nije više mogao podnijeti život sa suprugom, sudija mu se „smilovao“ pa dosudio najgoru moguću kaznu.

Nesrećni sedamdesetjednogodišnjak prošlog je septembra opljačkao banku u Kanzas Sitiju nakon čega je policiji priznao da je sve to izveo samo da bi dospio u zatvor i tako pobjegao od žene.

U utorak je na sudu priznao zločin i rekao da je u vrijeme pljačke patio od depresije, koja je bila posljedica operacije srca, te da „nije bio svoj“, piše Jutarnji list.

Premda je Lorensu Džonu Riplu prijetilo 37 mjeseci zatvora, i njegovi advokati i tužilaštvo tražili su blažu kaznu. Njihov  predlog je podržao i potpredsjednik banke.

Sudija Karlos Murgija prihvatio je njihovo mišljenje i osudio ga na šest meseci kućnog pritvora pozivajući se na njegove pozne godine, kajanje i malu vjerovatnost od ponavljanja krivičnog djela.

Osim toga mora odraditi 50 sati društveno-korisnog rada, dobio je tri godine uslovne kazne i mora isplatiti banci 227,27 dolara i 100 dolara fondu za žrtve zločina.

Njegova je priča postala popularna širom zemlje prošle jeseni kad je u banci radnnici za šalterom predao papirić na kojem je pisalo: „Imam pištolj, dajte mi novac.“

Radnica mu je dala 2.924 dolara, a Ripl je nakon toga sjeo u predvorje banke i pričekao policiju. Njima je kasnije rekao da je poruku na papirić zapisao pred suprugom i rekao joj da će radije biti u zatvoru nego kod kuće.

I advokati i tužioci složili su se da je ovo prvi slučaj u njihovoj karijeri u kojoj za pljačku banke nije određen ni dan zatvora.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.