Čavušoglu u Skoplju: Makedonija najviše zaslužuje da bude u NATO
Foto: AA

Više od svih kandidata

Čavušoglu u Skoplju: Makedonija najviše zaslužuje da bude u NATO

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu koji boravi u zvaničnoj posjeti Skoplju, izjavio je nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, da je Makedonija važan faktor mira i stabilnosti na Balkanu, ali i šire kao i da Makedonija više od svih kandidata iz regiona zaslužuje da bude primljena u NATO.

Čavušoglu je tokom zajedničke konferencije za medije s Dimitrovim, izjavio da će Turska uvijek podržavati Makedoniju i da su u 25 godina diplomatskih odnosa učinjeni važni koraci ka unapređenju političkih, ali i odnosa na drugim poljima. 

"Smatramo da je Makedonija jako važna za mir i stabilnost na prostoru Balkana, ali i šire. Trgovinska razmjena s Makedonijom iznosi 460 miliona dolara, a turske investicije ovdje dostižu milijardu dolara. Međutim naši potencijali su mnogo veći", rekao je Čavušoglu. 

Turski ministar se osvrnuo i na saradnju dvije zemlje na međunarodnom planu, istakavši da će Turska nastaviti podržavati Makedoniju na svim poljima, posebno na putu ka EU i NATO-u. 

"Makedonija najviše zaslužuje integracije u EU. Vještačkim pitanjima kao što je pitanje imena, Makedoniji se čini velika nepravda. Najsnažnije ćemo podržavati njeno članstvo u NATO i podstaći ćemo zemlje da sarađuju. Sigurnost u Evropi od zavisi od Turske i Zapadnog Balkana", rekao je Čavušoglu.

Šef turske diplomatije je izrazio zadovoljstvo što je prvi ministar vanjskih poslova jedne zemlje koji je posjetio Skoplje, nakon formiranje vlade, i tom je prilikom pozvao makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova i premijera Zorana Zaeva da posjete Tursku. 

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da su Makedonija i Turska prijateljske zemlje i da su odnosi između ovih dviju zemlja jedinstveni. 

"S Turskom ne dijelimo granice, ali kao da ih dijelimo, to je otvorena i svijetla granica. Izrazio sam duboku zahvalnost na neprekidnoj i neophodnoj podršci Makedoniji na putu ka NATO-u. Njihova podrška je potvrđena", rekao je Dimitrov.

Posjetu Makedoniji Čavušoglu je započeo susretom s predsjednikom te zemlje Đorđem Ivanovim.

Nakon sastanka s Dimitrovim, turski ministar se sastao i s novoizabranim premijerom Zoranom Zaevim, a večeras će s makedonskm zvaničnicima prisustvovati iftaru, kojeg u Skoplju organizuju turska ambasada i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.