Don Brankovi dani muzike od 13. jula do 13. avgusta
Foto: Kotor Art

Don Brankovi dani muzike od 13. jula do 13. avgusta

Šesnaesti po redu Don Brankovi dani muzike u okviru 9. Međunarodnog festivala KotorArt realizovaće se pod pokroviteljstvom Opštine Kotor a zahvaljujući kooperativnosti i razumijevanju umjetnika, u periodu od 13. jula do 13. avgusta sa deset, umjesto planiranih šesnaest, programa u glavnom i preko sto programa u pratećem programu, saopštili su organizatori.

Tradicionalno, na Dan državnosti 13. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna, na koncertu pod nazivom “Korijenje” nastupiće Festivalski orkestar KotorArta sa muzičarima iz četiri zemlje koji su tokom februara izabrani kroz međunarodnu audiciju.

Na programu će biti svjetska premijera“Varijacije na temu Bokeljskog kola”, djela koje je porudžbina festivala. U pitanju je autorsko djelo šest mladih kompozitora iz regiona čijim je radom koordinirala kompozitorka Nina Perović, na temu tradicionalne melodije Kola Bokeljske mornarice, jednog od muzičkih simbola Boke. Djelom će se istovremeno obilježiti i 175 godina postojanja Gradske muzike Kotor, koja će biti uključena u realizaciju ove premijere kao i pripadnici Bokeljske mornarice.

Na programu svečanog otvaranja biće izveden i naknadno uvršten Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena u izvođenju proslavljenog kotorskog pijaniste Ratimira Martinovića.

Otvaranje će istinski svečani karakter zaokružiti svjetskom premijerom autorskog filma izuzetnog i nagrađivanog reditelja, Kotoranina Dušana Vulekovića. Ovaj film je takođe porudžbina Festivala KotorArt, a  posvećen je tradiciji umjetnosti na prostoru Kotora i Boke.

Festivalski orkestar KotorArt-a, nastupiće i 18. jula na koncertu pod nazivom “Poljska u srcu”, koji se odvija uz podršku Ambasade Poljske, gdje će izvoditi djela poljskih kompozitora, pod palicom Bartoša Žurakovskog i sa pijanistom Lukašem Krupinjskim.

Na programu je i koncert učenika kotorske muzičke škole koji će ove godine, u čast sedam decenija postojanja ove institucije, cijelokupni program posvetiti opusu Vide Matjan, osnivača škole.

Prvi u nizu koncerata Coca Cola stage-a je ujedno i posljedni koncert u okviru Kotorske koncertne sezone koju Muzička škola organizuje od oktobra do ljeta. U pitanju je 27. jul i nastup jednog od sinonima klasične muzike na ovim prostorima - violiniste Stefana Milenkovića sa njegovim tango sastavom na kotorskoj Ljetnjoj sceni.

Najmlađe očekuju muzičke radionice pod nazivom “KotorArtić”, a 1. avgust  je rezervisan za svjetsku zvjezdu - violinistu Nemanju Radulovića i sastav  “Đavolji trileri”. Veče nakon Nemanje nastupiće drugi svjetski proslavljeni violinista našeg porijekla, Roman Simović, koji će u okviru koncerta pod nazivom “Roman i prijatelji” svirati sa svojim gostima, Nemanjom Radulovićem, Milenom Simović, Draganom Đorđevićem, Aljonom Baevom, Olgom Sitkovetski i Đovanijem Njokijem, u raznovrsnom programu.

U okviru partnerstva sa Luštica Bay-om, novim turističkim gradom koji se razvija u spektakularnom pejzažu crnogorske obale, koji je i ekskluzivni sponzor, uslijediće koncert pod nazivom “Miloš Invites” na kom će proslavljeni crnogorski gitarista, ekskluzivni umjetnik Dojče gramofona i stalni gost KotorArta, Miloš Karadaglić u Luštica Bay-u predstaviti svoje sjajne ovogodišnje goste - sopranistkinju Pumezu Mačikizu i gudački kvartet “Strings Attached”.

Iz ciklusa Coca Cola stage održae se još dva koncerta i to: 11. avgusta “Alhemija duše” sa Amirom Medunjanin i između ostalih, izuzetnim džez pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem. Posljednji koncert ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta, biće  “Music Forces United”, kada će se po prvi put okupiti vokali Bisera Veletanlić, Gabi Novak i vodeći džez pijanisti sa ovog prostora - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

Preko stotinu pratećih programa, za koje je KotorArt raspisao audiciju, dešavaće se tokom cijelog trajanja festivala, nastupom različitih muzičkih ansambala i performera na kotorskim pjacama, sa idejom oživljavanja javnog prostora i davanja umjetničkog sadržaja koji im po svemu i pripadaju.

Pokrovitelj ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike je Opština Kotor, dok su glavni sponzori sada već tradicionalno Luštica Bay i Coca Cola.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.