Stres na radnom mjestu vam narušava kvalitet života
Ilustracija

Stres na radnom mjestu vam narušava kvalitet života

Veliki broj zaposlenih je svakodnevno izložen stresu na radnom mjestu. Kao posljedica toga, mnogi zaposleni nijesu u stanju da se u potpunosti opuste i ne spavaju dovoljno, što bitno utiče na kvalitet života i produktivnost.

Ovo su rezultati istraživanja „Stres na radnom mjestu“ koje je sproveo međunarodni portal Paylab.com početkom 2017. godine na uzorku od 58.508 zaposlenih u 11 evropskih zemalja.

Među zaposlenima koji se žale na stres i preopterećenost poslom, veliki je broj onih koji redovno spavaju 6 sati ili manje u toku radne sedmice. Istraživanje pokazuje da se radi o zaposlenima koji su opterećeni obavezama, imaju niske plate, rade prekovremeno i imaju manjak slobodnog vremena za odmor, pa zbog toga i kraće spavaju.

Istovremeno, zaposleni koji duže spavaju su opušteniji i manje podložni stresu, što doprinosi boljoj produktivnosti na poslu, ali i kvalitetu života uopšte.

Među zaposlenima koji se žale na stres znatno je veći broj onih s nižim primanjima.

Manje kvalifikovani zaposleni kao i oni s niskim primanjima, pored finansijskih problema, takođe imaju više zdravstvenih problema vezanih uz posao, putovanje na posao i loše odnose s kolegama. S druge strane, menadžeri i oni koji zarađuju iznadprosječne dohotke, više su opterećeni poslom, žale se na „pregorijevanje“, te im je često teško postići ravnotežu između posla i privatnog života.

Šta uzrokuje stres na poslu?

Zahtjevi i pritisak od strane poslodavca najviše doprinose stresu među zaposlenima. Prekovremeni rad i negativno radno okruženje su takođe česti uzročnici stresa, na što su žene osjetljivije od muškaraca. Ostali faktori koji uzrokuju stres uključuju nemogućnost zaposlenih da se nose s količinom posla, visokim očekivanjima nadređenih, te zahtjevima klijenata.

Jedan od uznemirujućih pokazatelja hroničnog stresa na radnom mjestu je takozvano „pregorijevanje“ (burnout), odnosno potpuna emocionalna i fizička iscrpljenost uzrokovana poslom. Burnout se češće bilježi među menadžerima, kao i određenim profesijama kao što su programeri, lijekari, novinari, nastavnici, psiholozi, policajci i slično.

Još jedno važno područje koje uzrokuje stres zaposlenicima je nemogućnost usklađivanja posla i privatnog života. Roditelji s djecom imaju dodatni izazov kad je riječ o usklađivanju posla s porodičnim obavezama, od toga žene u većem procentu nego muškarci.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.