OVO su zlatna pravila za povezivanje na otvoreni Wi-Fi
Ilustracija

OVO su zlatna pravila za povezivanje na otvoreni Wi-Fi

Besplatan Wi-Fi pristup internetu na brojnim lokacijama je fenomenalna stvar, ali korisnici moraju da budu svjesni da uz to dolaze i brojni sigurnosni rizici.

Ovo su osnovni savjeti po kojima bi se trebalo ponašati kako biste bili sigurniji prilikom pristupu internetu putem otvorene Wi-Fi konekcije. 

1. Ne koristite internet bankarstvo i ne ubacujte nikakve podatke sa bankovnih kartica dok ste na otvorenoj Wi-Fi mreži. 

2. Kada završite sa korišćenjem interneta, isključite Wi-Fi. 

3. Koristite VPN (Virtual Private Network), ako je to ikako moguće. 

4. Nemojte da dozvolite uređaju da zapamti ranije povezivane otvorene Wi-Fi mreže. 

5. Obratite pažnju na ime Wi-Fi mreže. Prevaranti često koriste slične nazive kao i "službene" Wi-Fi mreže. Tako, na primjer, u kafiću "Morton's" postoji mreža "Mortons_Free", a prevaranti mogu da naprave mrežu sličnog imena "Morton_FreeWiFi". Zbog toga, uvijek treba proveriti koja mreža je službena. 

6. Koristite kvalitetan antivirus softver i redovito ga ažurirajte. 

7. Radije birajte mreže koje traže bar neki stepen autentifikacije.

Poslovni.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.