Prikupljeno 3,8 miliona dolara za žrtve požara u Londonu
Foto:AA

Prikupljeno 3,8 miliona dolara za žrtve požara u Londonu

Za žrtve požara u londonskom neboderu, u kojem je poginulo 30 osoba, a desetene ostale bez domova, prikupljeno je 3,8 miliona dolara pomoći.

Stanovnici Londona i drugih dijelova Engleske donirali su velike količine vode, hrane i odjeće preživjelima, a osigurali su im i prenoćište, javlja Anadolija.

Tri akcije objavljene na web-stranici "JustGiving" prikupile su skoro četiri miliona dolara, dok je u odvojenoj akciji lista "Evening Standard" prikupljeno još 1,9 miliona dolara do subote ujutro.

Britanska vlada je saopštila kako je osnovala hitni fond za žrtve sa 6,3 miliona dolara. 

Požar u srijedu, u 24-spratnici Grenfell Tower, izazvao je bijes i proteste lokalne zajednice zbog vladine reakcije na tragediju. 

I u subotu ujutro londonski vatrogasci su nastavili s pretragom spaljene zgrade, dok reakcije javnosti ne jenjavaju.

Mnogi zahtijevaju odgovor kako se požar tako brzo proširio. Britanska Asocijacija novinara je objavila da je 70 osoba nestalo. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.