Za nedolično ponašanje poslanika kazna i do 50%  od plate
Aleksandra Vuković

DPS predložio novi Etički kodeks

Za nedolično ponašanje poslanika kazna i do 50% od plate

Demokratska partija socijalista završila je i predala kolegijumu Skupštine svoj prijedlog izmjena i dopunama Etičkog kodeksa, kojim se uvode novčane kazne za nedolično ponašanje poslanika, i to od 30 do 50 odsto.

''Posljednja dešavanja u Skupštini jasan su znak kolegijumu da bude što efikasniji i da, uz prijedloge ostalih partija, uskoro razmatra dokument kako bi on što prije bio usvojen. Poslanici DF-a dva puta su u posljednje vrijeme, u Skupštini koju bojkotuju od početka novog saziva, napravili grube incidente. Zaboravili su pravila ponašanja unutar institucija, pa su ulične manire prenijeli prvo u skupštinski hol, nakon oduzimanja imuniteta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, a kasnije na sjednicu Administrativnog odbora kada su došli da brane imunitet Nebojše Medojevića. Umjesto argumenata uputili su psovke i uvrede, a bilo je i „zalijetanja“ na kolege. I sve to, bez ijedne sankcije''kazala je za Pobjedu Aleksandra Vuković, poslanica DPSa, koja je učestvovala u izradi novog etičkog kodeksa..

Vuković kaže da je DPS predložila strože sankcije za kršenje Kodeksa, i to novčane.

''Predložili smo dosta visoke odbitke od poslaničke plate, čija je visina u skladu s evropskom praksom, ali i veća nego u pojedinim državama Evrope, što pravdamo do sada neviđenom zloupotrebom poslaničkog poziva, gdje se fizički napad na poslanicu karakteriše kao vaspitna mjera, što je odraz prvorazrednog nevaspitanja. Ako je okolnost da će nam se od plate odbiti 30 ili 50 odsto jedini regulator našeg odnosa prema neistomišljenicima, onda je naše društvo u dubokoj moralnoj krizi. Svoj prijedlog Kodeksa smo predali Kolegijumu i očekujemo da će on, uz prijedloge koje su dostavili kolege i koleginice iz drugih partija, uskoro biti razmatran i usvojen'', istakla je Vuković.

Prema njenim riječima, posljednja dešavanja u Skupštini jasan su znak kolegijumu da treba da bude što efikasniji.

''Naravno, nijesam za to da se nauštrb kvalitetu na brzinu usvoji dokument koji će regulisati ponašanje svih nas. Smatram da ga treba provjeriti sa svih strana svijeta, ali očekujem da će biti uskoro usvojen, ponajviše zbog toga što ne smijemo stvoriti atmosferu u državi u kojoj građani i građanke očekuju novi šou u Skupštini, umjesto da slušaju raspravu o stvarima koje ih se životno tiču'', istakla je ona.

Vuković kaže da je javnost „zgrožena i ne manje ugrožena“ onim što je prethodnih mjeseci gledala u parlamentu.

''Scene iz Skupštine šalju poruku o tome da je sve dozvoljeno, a gdje je sve dozvoljeno, tu ništa nije sveto, ni čast, ni moral, ni dostojanstvo drugoga. Varaju se oni koji misle da se karakter društvenog morala može promijeniti preko noći i da ono što je u svim vremenima bilo neprihvatljivo ponašanje mogu nametnuti kao poželjno, nama, poslanicima i poslanicama, ali i građanima i građankama Crne Gore. Po mom dubokom uvjerenju, neprilični postupci koji su počeli vrijeđanjem tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nastavili se potonjim scenama na Administrativnom odboru, đe smo čuli kako kolega vrijeđa koleginicu, izraz su straha i nesigurnosti, a ne nikako kuražnosti i smjelosti'', ocijenila je Vuković.

Ona je saopštila da je, na skupu o otvorenosti parlamenata, održanom u aprilu u Sarajevu, predstavila prijedlog Kodeksa koji je DPS predala Kolegijumu.

''Dok su predstavnici nevladinog sektora to pozdravili, pojedini su izrazili sumnju u efikasnost i opravdanost novčanih kazni. I sama imam zadršku prema njima, s obzirom na to da kao Crnogorka, odnjegovana u duhu „čojstva i junašta“, mislim da nema novca kojim se obraz može kupiti, a ni vratiti. Od poštenja bolje politike nema, ono je jedini imunitet koji nam se ne može ukinuti. Od slabosti veće kazne nema, a ultraslabost je vrijeđati kolege i koleginice i nasrtati na njih'', dodala je Vuković.

Pobjeda/Portal Analitika

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.