Andrija Mandić

"Srbi u Crnoj Gori izloženi stalnim pritiscima i napadima, Srbija da pomogne"

Srbija mora sistematičnije i konkretnije da pomogne Srbima u Crnoj Gori, koji su izloženi stalnim pritiscima, napadima i diskriminaciji, kaže Andrija Mandić.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić smatra da je potreban "sistematičan pristup" srpskih vlasti, a ne pojedinačne akcije.

"Srbi u Crnoj Gori imaju potrebu da znaju da uz njih stoje sunarodnici", rekao je Mandić, dodajući da ne postoji dobra saradnja s Ambasadom Srbije u Crnoj Gori i da "ne osjeća pristustvo Srbije na terenu". 

S druge strane, dodao je Mandić, vlasti u Crnoj Gori su, kad god su bili u prilici, "nepogrešivo povlačili poteze" koji su na štetu Srba, čak iako nisu imali vlastitu korist, kao što je na primer podrška Kosovu za članstvo u Unesku. 

Mandić je rekao da je srpski narod u Crnoj Gori brutalno diskriminisan, srpska pravoslavna crkva ugrožena, a da se ćirilica izmješta iz upotrebe. "Tome pružamo snažan otpor kao jedina srpska stranka u Skupštini Crne Gore", rekao je Mandić. 

On je rekao da su Srbi u Crnoj Gori predmet napada čiji je cilj da se na svakom mjestu i koraku prenese poruka da nije poželjno sačuvati tradicionalni, vjerski, nacionalni identitet. 

"Državnom teroru i nasilju ćemo se suprotstavljati na svakom mjestu, braneći prava i slobode koje zaslužujemo", rekao je lider Demokratskog fronta i ponovio da je Crna Gora na ivici gradjanskog sukoba, prenosi Beta.

Poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je da srpska vlast mora odlučnije, spremnije i hrabrije da Srbima u Crnoj Gori da podršku, a ne da "poput noja zabija glavu u pijesak". 

"Ne možemo pod firmom nemiješanja, neutralnosti i dobrsusjedskih odnosa mirno da posmatramo šta se dešava u Crnoj Gori, kršenje ljudskih, etničkih i nacionalnih prava Srba", rekao je Vukadinović, izrazivši podršku Srbima koji vode "tešku i časnu borbu" za očuvanje svog identiteta i političkog opstanka u Crnoj Gori. 

Vukadinović je rekao da srpska javnost ne može ravnodušno da gleda na dešavanja u najbližem susjedstvu, kao da se to događa negde na dalekom istoku ili jugu, i da se ne može zataškavati pitanje srpstva u Crnoj Gori. 

"Nečinjenjem postajemo saučesnici", rekao je Vukadinović i dodao da Srbija ima obavezu i kao članica međunarodnih organizacija da reaguje na kršenje ljudskih prava. 

Direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković izjavio je da očekuje da će pritisci vlasti na Srbe biti sve veći i opasniji, ali da će vladajući režim Mila Đukanovića, uprkos svim pritiscima, morati da nestane. 

Đurković je rekao da je "izmišljotina" o državnom udaru prilikom održavanja parlamentarnih izbora jedini razlog zašto opozicija nije došla na vlast, a da nastavak pritisaka, zastrašivanja i progona očekuje i za predsjedničke izbore sledeće godine. 

Istoričar Čedomir Antić izjavio je da Srbija nema samo ustavnu obavezu da brine o dobrobiti Srba u svijetu, nego da i kao članica OEBS-a ima obavezu da brani mir i demokratiju, posebno u bliskim zemljama. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.