Cijene rastu
Ilustracija

Inflacija u maju 0,7 %

Cijene rastu

Opterećen svakodnevicom i obavezama prosječan Crnogorac ne stiže da obrati pažnju i uporedi cijene, ono što se od njega očekuje je da plati sve obaveze, pa kolike one bile.

U suprotnom, nema usluge, nema dobara.

U neprestanoj borbi rasta cijena i plata, bolju odskočnu dasku uvijek imaju cijene. To potkrepljuju i podaci. U prethodnom mjesecu, pokazuje statistika MONSTATA, inflacija je bila 0,7%.

“Mjesečna inflacija u maju 2017. godine, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,7%, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 2,6%.”,pokazuju podaci MONSTATA.

I dok plate ne mrdaju, već se najavljuju i smanjenja, cijene nikako da se smire, već poput džinovskog pasulja iz priče idu “nebom pod oblake”.

“ Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: usluga smještaja, voća, usluga ishrane u ugostiteljstvu, mlijeka, sira i jaja, mesa. Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (3,9%); Ostala dobra i usluge (0,6%); Hrana i bezalkoholna pića (0,2%); Alkoholna pića i duvan (0,2%); Odjeća i obuća (0,2%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,1%),” pokazjuje statistika.

Neznatno jeftiniji su prevoz, zdravlje i rekreacija i kultura.

Neslavna statistika za građane teško da će se u narednom periodu mijenjati na bolje budući posebno ako se uzmu u obzir planovi vlade. No­ve vla­di­ne mje­re štenje pred­vi­đa­ju, u pr­vom re­du, po­ve­ća­nje op­šte sto­pe PDV-a sa sa­da­šnjih 19 na 21 od­sto od 1. ja­nu­a­ra na­red­ne go­di­ne, ali i po­ve­ća­nje ak­ci­za na ci­ga­re­te, al­ko­hol, ugalj i ga­zi­ra­nu vo­du ko­ja se za­sla­đu­je, dok se ni­ža sto­pa PDV-a od se­dam od­sto ne­će mi­je­nja­ti. U pla­nu je i za­mr­za­va­nje za­po­šlja­va­nja u jav­nom sek­to­ru, te sma­nje­nje pla­ta funk­ci­o­ne­ri­ma za šest od­sto, kao i re­vi­di­ra­nje is­pla­te naknada majkama sa troje i više djece.

Ministar Darko Ra­du­no­vić ranije je po­ja­snio da je cilj tih mje­ra odr­živ bu­džet, dok po­ve­ća­nje PDV-a, ka­ko je ka­zao, mo­že, a ne mo­ra da uti­če na rast ci­je­na, ko­ji će, kako tvr­di, biti minimalna.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.