Rusija je prevazišla recesiju, američke sankcije su nelogične
Vladimir Putin

Putin se obratio naciji

Rusija je prevazišla recesiju, američke sankcije su nelogične

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je nelogičan novi američki potez o novim sankcijama prema Rusiji i da je kao takav jasan pokazatelj sukoba u unutrašnjoj politici u SAD-u.

Putin je danas prisustvovao tradicionalnom obraćanju naciji i tom prilikom odgovarao na pitanja koja su mu u proteklih nekoliko dana postavili milioni Rusa.

Komentirajući nedavnu odluku američkog Senata u vezi sa novim sankcijama prema Rusiji, Putin je kazao kako su te sankcije sredstvo stranih sila da budu konkurentnije na tržištu, ali da se Rusija sa tim sankcijama suočavala kroz cijelu svoju istoriju.

Putin je kazao da te sankcije imaju negativan uticaj na rusku ekonomiju, ali da je riječ o ograničenom uticaju od maksimalno jedan posto izgubljenog ekonomskog rasta godišnje.

“Naši materijalni gubitci zbog sankcija su oko 50 milijardi dolara. Zemlje koje provode te sankcije zbog toga bilježe gubitke od 100 milijardi dolara“, kazao je Putin i dodao da sankcije imaju i pozitivne posljedice i da tjeraju Ruse da više razmišljaju, a naveo je primjer rasta poljoprivrednog sektora te zemlje.

Ukazujući na ekonomske pokazatelje za proteklih devet mjeseci, Putin je kazao da je Rusija prevazišla recesiju. Takođe je ukazao i na nisku inflaciju, te na rast deviznih rezervi. 

1111572036

Foto:Sputnik

Putin je priznao da ruska ekonomija još uvijek zavisi od izvoza sirovina, ali je naglasio da je izvoz u neenergentskim robnim sektorima u porastu. 

Rusija je ušla u recesiju zbog kombinovanog udara zapadnih sankcija i pada cijena nafte. Sankcije Rusiji uvedene su zbog njenog anektiranja Krimskog poluostrva i pružanja podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. 

Na pitanje građana da komentiriše odnose između Moskve i Vašingtona, Putin je kazao da SAD ne gleda kao neprijatelja i da je zvanična Moskva spremna na saradnju na mnogim poljima.

Osvrnuvši se i na nedavno svjedočenje bivšeg čelnika američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeyja pred Kongresom, ruski predsjednik Putin je kazao da Comey nije dokazao navode da je Rusija izvodila cyber napade na SAD tokom predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Putin je čudnim ocijenio vijesti da je Comey pravio zabilješke tokom sastanaka sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom i da je posredstvom trećih lica iste dostavljao medijima. Putin je dalje kazao da se u toj situaciji Comey ni po čemu ne razlikuje od bivšeg tehničara Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena.

“To bi značilo da se Comey nije ponašao kao šef obavještajaca, već kao aktivista koji brani neke stavove. Spremni smo Comeyu dati politički azil u Rusiji ako se protiv njega otvore nove istrage zbog njegovih izjava“, poručio je Putin.

Mnogo pitanja građana odnosila su se i na ruske vojne operacije u ratom zahvaćenoj Siriji, a Putin je kazao kako su operacije u toj zemlji bile važne za testiranje nove generacije oružja i sticanje borbenog iskustva vojske.

“Vojna industrija je nove generacije oružja koristila na ratnom poprištu u Siriji i vršila analize. Borbeno iskustvo koje je vojska stekla je neprocjenjivo. To je dalo novu vrijednost vojci. Novoformirane jedinice su prvi put djelovale na terenu“, kazao je Putin.

Putin je dodao da Arktik i dalje predstavlja stratešku važnost i u ekonomskom i vojnom smislu i najavio je da će nastaviti štititi ruske interese u toj regiji.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.