Kada vam fali energije umjesto slatkiša pojedite bananu
Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju

Kada vam fali energije umjesto slatkiša pojedite bananu

Dekstroza pruža brzo zadovoljstvo za one koje pogađa poslijepodnevni umor, trenutno im osiguravajući šećer koji povećava količinu energije i pomaže koncentraciji, ali stručnjaci upozoravaju da je taj efekt varljiv i kao zamjenu preporučuju banane.

Stručnjaci upozoravaju da su učinci dekstroze samo trenutni te da je ona nezdrava. Svaki višak šećera pretvoriće se u mast, baš kao i šećeri u pekarskim proizvodima ili slatkišima, javlja Hina.

Danijela Krel iz njemačke potrošačke organizacije “Verbraucherzentrale Bayern” stoga savjetuje alternativu, odnosno zdraviji način za jednaku energetsku "pomoć", a to su banane. "Banane su pune voćnih šećera koji brzo pružaju energiju", ističe ona.

"Banane sadrže i kompleksnije ugljene hidrate koji duže snabdijevaju energijom. Bogate su i vitaminima i mineralima”, dodaje Krel.

Napade umora najbolje je izbjegavati zdravim doručkom, a dobra opcija za to su razne vrste hljeba od integralnog zrna, kao i ovsena kaša.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.