Sud EU odlučio: Naziv
Ilustracija

Presude postaju dio evropske pravne tekovine

Sud EU odlučio: Naziv "mlijeko" od sada samo za proizvode životinjskog porijekla

Naziv "mlijeko" ne može se upotrebljavati za proizvode biljnog porijekla, presudio je Evropski sud pravde.

Sud, čije je sjedište u Luksemburgu, donio je presudu kojom je zabranio da se za proizvode biljnog porijekla koriste nazivi "mlijeko", "sir", "pavlaka" ili "jogurt", prenosi Hina.

U presudi sud navodi da se oznaka "mlijeko” može odnositi samo na mijleko životinjskog porijekla, osim u izričito navedenim slučajevima, što nije slučaj sa sojom ili tofuom.

Zabrana važi i u slučajevima kada su ti nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno porijeklo proizvoda, poput termina "biljni sir", "veggie cheese", "cream".

Sud je donio ovu odluku presuđujući u predmetu koje je pokrenulo jedno njemačko udruženje za borbu protiv nepoštene tržišne konkurencije protiv ''TofuTowna'', kompanije koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom "soyatoo puter od tofua”, "biljni sir” i slično.

Sud u Triru, pred kojim je slučaj pokrenut, zatražio je mišljenje Suda EU.

Presude Suda EU automatski postaju dio evropske pravne tekovine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.