Uskoro saslušanje Lukšića u SDT-u zbog slučaja
Igor Lukšić

Uskoro saslušanje Lukšića u SDT-u zbog slučaja "Primorka"

Bivši potpredsjednik vlade Igor Lukšic narednih dana posjetiće Specijalno tužilaštvo.

On će pred tužiteljkom Mirom Samardžić pričati o tome kako je došlo do toga da Vlada izda garancije firmi Melgonia Primorka čime je državnoj kasi nanijeta šteta od četiri miliona eura i istovremeno privatniku pripala državna imovina vrijedna oko 15 miliona eura.

Lukšić će u ovom slučaju, tvrde izvori TV Vijest, biti saslušan kao svjedok.

U naredbi za sprovođenje istrage, piše da je nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći sumnjivom privatniku potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade. U to vrijeme Igor Lukšić bio je potpredsjednik Vlade i ministar finansija.

U spisima Tužilaštva se objašnjava da je potpredsjednik izvršne vlasti garanciju potpisao na osnovu zaključka tadašnje Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Navodi se da su prijedlog na Vladi Lukšiću pripremili njegov bivši savjetnik tada šef kabineta Predrag Stamatović i predsjednik i članovi Komisije Mitar Bajčeta, Refik Bojadžić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu služenog položaja.

Kao šefove 15.člane kriminalne grupe, tužilaštvo je označilo vlasnika preduzeća "Krisma" Nebojšu Boškovića i bivšeg direktora NLB banke slovenačkog državljanina Črtomira Mesariča.

Na spisku osumnjičenih nalazi se i Boškovićeva supruga Biljana i bivši izvršni direktor Krisme Svetozar Marković. Oni će baš kao i prvoosumnjičeni Bošković narednih dana sa specijalnom tužiteljkom Mirom Samardžić, kako saznaju TV Vijesti, potpisati sporazume o priznanju krivice. Detalji njihovih sporazuma nijesu poznati.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.