EK prijavila Hrvatsku sudu EU zbog revizije
Ilustracija

Upozorena zbog migranata

EK prijavila Hrvatsku sudu EU zbog revizije

Evropska komisija prijavila je Hrvatsku Sudu EU zbog nepotpunog prenošenja direktive o reviziji.

Kako javlja Tanjug, Komisija je istovremeno uputila obrazloženo mišljenje u kojem traži da unosi otiske prstiju migranata u evropsku bazu podataka.

EK je u julu prošle godine zatražila od Hrvatske da u svoje zakonodavstvo prenese direktivu o reviziji, a u februaru joj je uputila obrazloženo mišljenje.

Međutim, pošto to nije do sada urodilo plodom, Komisija je odlučila da se obrati Sudu EU, prenosi Hina. 

Komisija je takođe uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojem traži od nje da korektno sprovodi uredbu o Eurodacu, bazi podataka EU, u koju se pohranjuju otisci prstiju tražilaca azila i osoba koje nelegalno ulaze u EU. 

Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor, nakon čega je EK može, ne bude li zadovoljna odgovorom, poslati na Sud EU. 

Prema evropskim propisima o azilu, članica EU u koju migrant prvo uđe dužna je procesuirati njegov zahtjev za azil. 

Ako je taj migrant produžio put i otišao u neku drugu članicu, ona ima pravo da ga vrati u zemlju u koju je prvo ušao. 

Zbog masovnog priliva izbjeglica više zemalja članica prestalo je da registruje izbjeglice kako bi na taj način izbjegle da im druge članice vraćaju izbjeglice. 

Postupak za povredu propisa EU odvija se u tri faze - najprije se šalje službeno upozorenje, zatim obrazloženo mišljenje, a ako ni to ne urodni plodom, Komisija se obraća Sudu Evropske unije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.