Za krađu podataka na Fejsbuku služe i kvizovi
Ilustracija

Za krađu podataka na Fejsbuku služe i kvizovi

Koliko ste puta na Fejsbuku ugledali zanimljiv i zabavan kviz? Koliko god to bilo zabavno na prvi pogled, iza "nevinog" kviza mogu se skrivati i ne tako nevini hakeri.

Naime, nedavno je otkriveno kako je grupa hakera koristila upravo te kvizove na Fejsbuku kako bi krala lične podatke korisnika. Većina je zaraženih kvizova poslužila kako bi hakeri prikupili podatke i potom ih prodali dalje. No, jedan manji dio bio je zaražen malverom koji je mogao napraviti više štete.

Stručnjaci upozoravaju kako kroz kvizove korisnici daju mnoštvo informacija koje se poslije mogu iskoristiti protiv njih ili se mogu navesti da kliknu na zaraženi link.

Ističu kako to ne znači da bi korisnici u potpunosti trebalo da prestanu s rješavanjem zabavnih kvizova, već da bi trebalo da budu posebno oprezni kad to čine.

Ne bi smjeli ići na objave svojih prijatelja koje zvuče previše senzacionalistički ili odudaraju od uobičajenog načina komunikacije.

Linkove bi trebalo da otvaraju u posebnom prozoru, ne u onom u kojem su ulogovani na Fejsbuku.

Treba izbjegavati upisivanje imejl adrese i lozinke koja se koristi za prijavu na Fejsbuk, ali i za prijave na druge servise.

Dnevnik.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.