I prije nego se rode bebe prepoznaju lica
Ilustracija

I prije nego se rode bebe prepoznaju lica

Novo istraživanje pokazalo je da bebe mogu da prepoznaju ljudska lica dok su još u materici.

Istraživanje tima sa Univerziteta Lankaster iz Velike Britanije, otkrilo je da se nerođene bebe okreću prema figurama koje liče na nasmijana lica. Iste bebe su ignorisale neke druge oblike. 

Instinkt kod beba da prepoznaju crte lica razvija se i prije nego što beba uopšte ugleda face. 

Istraživači takođe vjeruju da su čula beba u materici veoma razvijena, pa preporučuju budućim roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom dok su još u utrobi. 

"Fetus u trećem mjesecu aktivno traga za informacijama“, objašnjava profesor Vinsent Rejd, psiholog sa Univerziteta Lankaster. 

"U našem istraživanju one su okretale glavu za 'nasmijanim' stimulusima kada bismo ih pomjerili“. 

"Fetus u trećem tromjesečju može veoma dobro da čuje. Ohrabrio bih roditelje da čitaju knjige naglas jedni drugima. To može da pomogne u vezivanju sa bebom i može da bude od koristi.“ 

Koristeći izvor svjetlosti da projektuju tri tačke u formaciji očiju i usta kroz zid materice, istraživački tim je primijetio da će se bebe od čak 34 nedjelje okrenuti ka projekciji. 

U istoj situaciji sa tri tačke u obilku trougla nisu dobijeni takvi rezultati, što sugeriše da nije svjetlost, već oblik ono što privlači bebinu pažnju. 

"Postojala je mogućnost da će bebi biti interesantan bilo kakav oblik", objašnjava Rejd. "Da je to bio slučaj, ne bismo dobili razliku u reagovanju ka različitim stimulusima, kao što je na primjer obrnuta svjetlosna projekcija. Desilo se da fetusi reaguju na način vrlo sličan rođenim bebama".

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.