Nakon 11 sati sijamski blizanci uspješno razdvojeni
Ilustracija,foto:AFP

Filadelfija

Nakon 11 sati sijamski blizanci uspješno razdvojeni

Sijamski blizanci uspješno su razdvojeni u kliničkom centru u Filadelfiji nakon operativnog zahvata koji je trajao 11 sati.

Hirurg Tejlor predvodio je ljekarski tim koji je operisao desetomjesečne djevojčice Erin i Ebi koje su rođene spojenih glava, a nakon iscrpne operacije je izjavio da je zahvat bio uspješan i da će djevojčice neko vrijeme biti zadržane na odjeljenju za intenzivnu njegu.

"Razdvajanje sijamskih blizanaca je krajnje komplikovan hirurški zahvat. Postoperativni oporavak je takođe dug i zahtjevan. Zahvat razdvajanja sestara Delanej koji smo upravo završili je bio veoma uspješan i očekujemo da će i oporavak biti takav", kazao je Tejlor, prenosi AA.

Sestre Delanej su ukupno 63. sijamski blizanci koji su uspješno razdvojeni u kliničkom centru u Filadelfiji u proteklih šest decenija rada te ustanove, ali su prvi koji su bili spojeni u predjelu glave.

Mnogo češće se radi o blizancima koji su spojeni stomakom.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.