Prekršajni postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog izbjeglica
Žan Klod Junker

Junker saopštio

Prekršajni postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog izbjeglica

Žan Klod Junker, predsjednik Evropske komisije kazao je da će u srijedu biti pokrenut pravni postupak protiv Češke, Mađarske i Poljske zbog nepoštovanja svojih obećanja vezanih za smještaj izbjeglica.

Junker je istakao da u “okviru dvogodišnjeg plana“ tri spomenute zemlje već “duže od godinu dana uopšte ne prihvataju izbjeglice“.

“Stoga nam ne ostaje drugi izbor osim da danas pokrenemo prekršajni postupak protiv ovih zemalja“, dodao je Junker, prenosi Anadolija.

Šema preseljenja izbjeglica je glavno načelo migracione politike EU i pohvaljena je kao pokazatelj panevropske solidarnosti tokom 2015. godine, kada je više od milion migranata ušlo u Evropu. Međutim, samo tri mjeseca prije kraja tog plana u septembru premješteno je tek 26.000 izbjeglica.

Plan je bio da se 160.000 izbjeglica iz Grčke i Italije, koje su “preplavljene“ migrantima, raspodijeli između ostalih zemalja Evropske unije, što je prihvaćeno dvotrećinskom većinom glasova.

Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka su glasale protiv šeme raspodjele izbjeglica. Slovačka i Mađarska su otišle toliko daleko da su pokrenule vlastiti pravni postupak protiv šeme.

“Ovdje je pitanje poštovanja evropskih zakona, to nije pitanje sankcija“, poručio je Junker advokatima EU u francuskom Strazburu.

Dodao je i “da evropska solidarnost ne može biti jednosmjerna ulica“.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.