Crnogorski vojnici prvi otvorili vrata NATOa za svoju državu
Foto:gov.me

Marković obišao kasarnu "Milan Šaranović" u Danilovgradu

Crnogorski vojnici prvi otvorili vrata NATOa za svoju državu

Vojska Crne Gore dala je ogroman doprinos ostvarenju strateškog cilja naše države, a upravo su vojnici prvi otvorili vrata Alijanse za Crnu Goru, ocijenio je danas premijer Crne Gore Duško Marković.

On je tokom obilaska kasarne "Milan Šaranović" u Danilovgradu, čestitao vojnicima i oficirima Vojske Crne Gore članstvo Crne Gore u NATO savezu.

Marković je u pratnji ministra odbrane Predraga Boškovića i načelnika Generalštaba VCG Ljubiše Jokića obišao kasarnu „Milan Šaranović“ u Danilovgradu, gdje je pozdravio jedinice crnogorske vojske.

"Još u martu 2010. godine naši vojnici su prvi put otišli u mirovnu misiju u Avganistanu, pod okriljem snaga NATO-a. Bio je to jasan znak da saveznici visoko cijene spremnost, obučenost i odlučnost crnogorske vojske i na taj način poslata je nedvosmislena poruka - kada crnogorsko društvo u cjelini bude spremno za ispunjavanje visokih standarda, onako kako su pripadnici vojske već tada bili spremni, Crna Gora će dobiti svoje mjesto u društvu najmoćnijih država današnjice. Vi ste, dakle, prvi otvorili vrata Alijanse za svoju državu", rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je istakao da je napor vrijedio rezultata, jer je prvi put Crna Gora "trajno obezbijedila državnu nezavisnost, mir i bezbjednost za svoje građane i sve pretpostavke da se cjelokupna društvena energija usmjeri ka ekonomskom napretku i stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život građana".

190597864589813644543207556429709427580765n

Marković je rekao da je svaki četvrti pripadnik Vojske Crne Gore proveo određeno vrijeme u nekoj od međunarodnih misija i operacija i da za crnogorsku vojsku to predstavlja dragocjeno iskustvo.

"To je podatak kojim se malo ko od saveznika može pohvaliti. Snažna vojska ne zavisi samo od svoje brojnosti već od spremnosti njenih pripadnika da profesionalno i u skladu sa najvišim standardima i vojnim doktrinama obavljaju postavljene zadatke", rekao je Marković i izrazio uvjerenje da će tako biti i ubuduće.

Premijer je obećao da će Vlada Crne Gore uvijek sa posebnim senzibilitetom voditi računa o potrebama Vojske.

"I kada je u pitanju tehnička osposobljenost i modernizacija opreme i naoružanja i kada je u pitanju materijalni položaj oficira, podoficira i vojnika. Naša obaveza koja proističe iz članstva u NATO je da od 2024. godine izdvajamo iz bruto-društvenog proizvoda dva odsto za potrebe Vojske. Mi ćemo tu obavezu ispuniti. Želim takođe da znate da je trošak koji će država imati po osnovu članstva u Alijansi svega 450.000 eura. Sav ostali novac koji izdvajamo biće utrošen isključivo za potrebe Vojske i njenih pripadnika", istakao je Marković.

Crnogorski premijer je prisustvovao prikazivanju vojne opreme koju posjeduje vojska, a takođe su i prikazane vojne sposobnosti. 

Prikaz se sastoji iz četiri segmenta: rješavanje talačke situacije u autobusu, gađanje tima Vojne policije iz različitih pozicija, dejstvo tima Vojne policije na oteto vozilo u pokretu i tim Vojne policije u napadu i prepad na objekat uz vatrenu podršku.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.