Apsolutna blokada Katara i  grubo kršenje bratskih odnosa
Ilustracija

Ministarstvo vanjskih poslova poručilo

Apsolutna blokada Katara i grubo kršenje bratskih odnosa

Ministarstvo vanjskih poslova Katara poručilo je da je zatvaranje kopnene granice, vazdušnog i pomorskog saobraćaja te zemlje potpuna blokada koju sprovodi nekoliko zalivskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Šef Ureda za odnose s javnošću ministarstva Amed bin Said er-Rumejhi je za katarsku novinsku agenciju QNA komentarisao aktuelnu krizu u Zalivu koju su prošle sedmice izazvale vlasti Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta koje su prekinule diplomatske odnose sa Katarom i optužile ga za podršku terorizmu, prenosi Anadolija.

"Potez bratskih zalivskih zemalja, koje su zatvorile jedini katarski kopneni granični prelaz, a isto tako i vazdušni i pomorski prostor, se ne može tretirati kao bojkot, to je direktna i potpuna blokada zemlje", kazao je Rumejhi i dodao da je to grubo kršenje bratskih odnosa, islamskih i humanih principa, kao i međunarodnih normi i vrijednosti.

Rumejhi je kazao da su takvi potezi zaljevskih zemalja jasno političko sredstvo da se pritiscima na narod i državu Katara ostvare politički ciljevi tih zemalja.

"Neprihvatljivo je da se Katar optuži za podršku terorizmu ili za nedovoljnu podršku borbi protiv terorizma. Katar apsolutno odbacuje te optužbe za koje svakako nema nikakvih dokaza", poručio je Rumejhi.

Ova reakcija katarskog Ministarstva uslijedila je kao odgovor na izjavu šefa saudijske diplomacije Adila al-Jubaira koji je nakon sastanka sa američkim kolegom Reksom Tilersonom izjavio da mjere koje Saudijska Arabija sprovodi prema Kataru nisu blokada, niti okupacija, već svojevrsni bojkot odnosa s tom zemljom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.