Tilerson: Odnosi SAD i Rusije sve lošiji
Reks Tilerson

Tilerson: Odnosi SAD i Rusije sve lošiji

Državni sekretar SAD Reks Tilerson rekao je danas da su odnosi SAD s Rusijom na najnižem nivou i da se dalje pogoršavaju.

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata Tilerson je rekao da razgovori s Moskvom o stabilizaciji sukoba sa Sirijom napreduju ali je suviše rano da se kaže da li će oni uroditi plodom.

Tilerson je govorio pred Senatom u trenutku kada taj gornji dom američkog Kongresa razmatra paket sankcija protiv Rusije kao odgovor na miješanje Moskve u predsjedničke izbore 2016. godine i na njenu agresiju u drugim djelovima svijeta, uključujući Siriju i Ukrajinu.

Tilerson je rekao da on još razmatra taj paket sankcija. On je rekao da je važno da postoji fleksibilnost da se pojača pritisak na Rusiju ako bude potrebno, ali je dodao i da ne želi da obećavajući kanali komunikacije budu unaprijed zatvoreni. 

Republikanci i demokrate u Senatu dogovorili su se o novom paketu sankcija Rusiji, u vrijeme kada traje istraga o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Glavni predstavnici u dva odbora, za bankarstvo i spoljne poslove objavili su kasno sinoć da je postignut taj dogovor. 

Prema dogovorenom predlogu bilo bi potrebno preispitivanje Kongresa ako predsjednik pokuša da ublaži ili ukine sadašnje sankcije. Takođe se traži jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih prema korumpiranim pojedincima i kompanijama u Rusiji koje su uključene u kršenja ljudskih prava ili koje isporučuju oružje vladi sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Kazne bi takođe bile određene onima odgovornim za malicioznu sajber aktivnost u ime ruske vlade.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.