Treslo se od Izmira do Atine
Ilustracija

Treslo se od Izmira do Atine

U snažnom zemljotresu kod zapadne obale Turske i grčkog ostrva Lezbos poginula jedna žena, desetak osoba povrijeđeno. Treslo se od Izmira do Atine.

Kako se navodi, 60. godišnja žena je poginula kada se na nju srušio krov kuće, rekao je gradonačelnik sela Vrisa na Lezbosu.

Epicentar zemljotresa, jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali bio je oko 84 kilometra sjeverozapadno od turskog grada Izmira i 15 kilometara južno od Lezbosa, objavio je evropsko-mediteranski Seizmološki centar.

Obimna šteta zabilježena je u selu Vrisa na Lezbosu, koje je poznato po tome što se u njemu iskrcavaju izbjeglice sa Bliskog istoka. Na video snimcima vide se srušene zgrade i ulice zakrčene ruševinama u selu koje ima oko 600 stanovnika. 

Englesko izdanje turskog lista "Hurijet" navodi da se zemljotres snažno osjetio u Izmiru, ali i u Istanbulu i susjednim područjima. Na društvenim mrežama se pominje da se zemljotres osjetio i u prijestonici Bugarske Sofiji. "Hurijet" je naveo da su nakon zemljotresa uslijedila dva naknadna potresa jačine 4,9 stepeni po Rihterovoj skali u 15.35 časova. 

Gradonačelnik ostrva Hios Manolis Vurnus rekao je da na tom ostrvu nije pričinjena značajnija materijalna šteta, samo manja šteta na objektima u starom dijelu grada i u selu Kampos. 

U isto vrijeme, gradonačelnik Karaburuna, u Turskoj, gdje se zemljotres jako osjetio, rekao je da nema izvještaja o pričinjenoj materijalnoj šteti niti eventualnim žrtvama, prenio je "Hurijet". 

Grčki portal Gris reporer javlja da je manja materijalna šteta pričinjena u Bursi. "Potres je bio veoma jak. Svi na mojoj klinici su osjetili potres, svi smo istrčali iz zgade sa pacijentima", navela je 50-godišnja Didiem Eris, zubarka iz Izmira.

"Mi koji živimo u Izmiru smo naviknuti na zemljotrese, ali ovaj je bio drugačiji. Pomislila sam da ćemo ovaj put nastradati", rekla je Erisova. 

U Turskoj se gotovo svakodnevno dešavaju manji potresi.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.