Tužba protiv Trampa zbog kršenje Ustava
Foto: N1

Tužioci podnijeli tužbu

Tužba protiv Trampa zbog kršenje Ustava

Državni tužioci Merilenda i Okruga Kolumbija (u kome se nalazi Vašington) Brajan Froš i Karl Rejsin rekli su danas da su podnijeli tužbu protiv predsjednika Donalda Trampa u kojoj navode da je prekršio Ustav time što je zadržao veze sa svojom globalnom poslovnom imperijom.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za štampu u Vašingtonu rekli da je tužba podnijeta u sudu u američkoj državi Merilend.

Froš i Rejsin naveli su Trampove nekretnine, ugovore o najmu i druge "veze" širom svijeta kao razlog za tužbu, navodeći da one predstavljaju sukob interesa prema Ustavu. 

"Predsjednikovi sukobi interesa prijete našoj demokratiji. Mi ne možemo da se ophodimo prema tekućem kršenju Ustava od strane predsjednika i njegovom zanemarivanju prava američkog naroda kao novom prihvatljivom statusu kvo", rekao je Froš.

Rejsin je rekao da je američki predsjednik govorio o povlačenju crte izmedju predsjednišva i njegovih poslova i posjeda ali da je odstupio od tog obećanja.

"Naša dužnost je da sprovodimo zakon i zato danas preduzimamo tu akciju", rekao je Rejsin.

Iz Bijele kuće nijesu željeli odmah da komentarišu najavu o tužbi. Predsjednik SAD je ranije za sličnu tužbu o kršenju djelova Ustava rekao da je apsolutno bez osnova.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.